Всеки служител трябва да обработва по 350 заявления на месец

Служителите на Агенцията по вписванията, които се занимават с регистрациите, да прилагат стриктно закона и да не превишават правомощията си чрез разширено тълкуване. Това гласи заповед на шефката им Габриела Козарева, издадена на 15 февруари и съобщена на правосъдния министър Цецка Цачева на 20 февруари.

От ведомството уточниха, че заповедта е резюме на законови и подзаконови актове, регламентиращи дейността на служителите. В нея е изброено какво трябва да проверяват в агенцията при подаване на документите.

До издаването ѝ се стигнало, защото при еднакъв набор от документи и заявления с еднакви реквизити в едни случаи се извършвало вписване, а в други - не. Сред водещите аргументи бил, че нещо липсва. 50 са образците на документи, които се подават в агенцията. Още от създаването на регистъра обаче имало много сигнали за противоречива практика при идентични казуси.

Въпреки че актовете на агенцията подлежат на съдебен контрол, за да не губят време, хората предпочитали да не се оплакват в съда, а да подават отново документите. Това пък затруднявало още работата на служителите.

Във ведомството получили и много препоръки и искания от граждани, съдии, работодателски организации, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариуси да въведат еднакви правила.

“Един типичен пример е с давността на актуалното състояние на фирмите. Никъде не е посочен какъв е периодът му, затова едни служители приемат, че е 3 месеца, други 6, а трети 9”, обясни пред “24 часа” Козарева.

Със заповедта се въвежда и норматив на заявленията, които служителите трябва да обработват. Когато се занимават със заявления за вписване, заличаване или обявяване на актове, те трябва да обработват не по-малко от 19 на ден, 80 на седмица или 350 на месец.

Когато приемат годишни финансови отчети, трябва да обработват по 80 на ден, не по-малко от 380 на седмица и 1600 на месец. Ако разглеждат и от двата вида, трябва да се справят с по 30 отчета на ден и по 10 от останалите заявления.

В случаите, когато са надхвърлили бройката или са изпълнявали допълнителни задачи, като изготвяне на становища или участие в работни групи, служителите ще бъдат материално стимулирани.

“Нямам колебания, че правилата за работа трябва да следват стриктно закона. Именно това въвежда заповедта. Държа тя да стане достояние на всеки гражданин или търговец, тъй като пази основно техните интереси”, обясни Козарева.