Тя нарушава редица актове за неприкосновеност на собствеността, казва юристката

- Каква е оценката ви за предложената концепция за т.нар. спящи акции?

- Оценката е еднозначна - не само не защитава правата на акционерите в публичните дружества, но и накърнява техните законни интереси.

Концепцията нарушава редица национални и международни актове във връзка с неприкосновеността на частната собственост, свободното движение на капитали, свободното право на установяване. С предвиденото въвеждане на задължително прехвърляне на акциите към инвестиционни посредници възниква необосновано задължение за плащане на такси от акционерите на публични дружества.

С концепцията е предвидено, че ако собствениците на акции и техните наследници не ги прехвърлят в едногодишен срок, те ще бъдат прехвърлени без изричното им съгласие в специално създаден инвестиционен фонд срещу дялове от него. Подобна мярка на разпореждане е нарушение на правото на собственост.

- Какво друго притеснително виждате?

- Посоченият начин за решаване на измисления до голяма степен проблем със спящите акции и начинът за съхранение на финансови инструменти, придобити чрез приватизация или на капиталовия пазар в България, може да се отразят негативно на сигурността на собствеността, на инвеститорската активност и на развитието на капиталовия пазар.

Според концепцията всички, участвали в процеса на приватизация, ще извлекат само ползи, ако прехвърлят притежаваните акции по сметка на инвестиционен посредник или оставят акциите да бъдат иззети от инвестиционен фонд, при това срещу дялове с неясна стойност, доходност и разходи за управление и изцяло с риск за хората.

Защо това решение се налага принудително на акционерите, а не се остави на тяхната воля? Как точно фондът ще събуди тази собственост, трансформирайки я в спящи дялове, а след това да ги национализира?

Дали зад тезата

за защита на

обществения интерес

не се крие защита

на частен или

групов такъв?

Защото за всички е ясно, че няколкостотин хиляди българи в чужбина няма да се върнат специално за да прехвърлят акциите си. Респективно няколкостотин хиляди наследници няма да успеят да дочакат облекчаването и поевтиняването на процедурите по наследяване, обещавано от “Централен депозитар” АД вече трета година.

- Мъртва собственост ли са част от акциите от масовата приватизация?

- Правят се недопустими внушения, че всички т.нар. спящи акции могат да не бъдат мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си. Създава се заблудата, че всички, участвали в процеса на приватизация, ще извлекат само ползи, ако прехвърлят притежаваните акции по сметка на инвестиционен посредник или оставят акциите да бъдат иззети от инвестиционен фонд, който ще им предложи дялове на неясна стойност.

Ако днес акции на фалирала компания не струват нищо, как с прехвърлянето им към инвестиционен посредник или в инвестиционен фонд ще придобият стойност? Напротив, ако бъдат прехвърлени при инвестиционен посредник, ще носят само разходи на своите притежатели, а ако бъдат иззети от фонда – ще получат дялове с нулева стойност.

- Не е ли логично предложението хората да получат дялове от активно търгуван фонд в замяна на акциите си, по които няма движение?

- А кой би гарантирал, че дяловете на планирания инвестиционен фонд ще се търгуват активно или че изобщо ще се търгуват? Нека да стане ясно, че ценните книжа с висока пазарна стойност ще бъдат смесени с такива без, респективно притежателите на първите ще бъдат ощетени за сметка на тези, чиито акции не се търгуват и не струват нищо.

Изкуственото обединяване на акции от високоликвидни компании с акции от компании, които не се търгуват,

ще доведе до

намаляване на

пазарната стойност

на акциите

в качествените компании. Т.е. и притежателите им ще бъдат ощетени.

- Може ли излизането на пазара на акции с номинална стойност 2 млрд. лева да доведе до срив на цените?

- Защитниците на концепцията обещават светло бъдеще на акционерите със спящи акции, като твърдят, че ще има поскъпване. Това обаче противоречи на икономическата логика. Следващият ефект от въвеждането на концепцията ще бъде срив на цените при голяма част от компаниите. Всеки професионалист на капиталовия пазар в България е наясно, че при среднодневен оборот от 700 хиляди лева на Българската фондова борса, сделките с акции на стойност милиони левове ще доведат до тотален срив на пазара. Тогава какво се случва с чужедстранните и институционалните български инвеститори, които и без това не са в изобилие?

Да охладим малко ентусиазма и апетита на тези, които се готвят да управляват въпросния фонд, с една сметка - 2 милиона души по 25 лева номинална стойност на придобити чрез инвестиционни бонове акции в приватизационни фондове прави 50 милиона. Това е 40 пъти по-малко от афишираното число от 2 милиарда.

- Колко от бившите приватизационни фондове съществуват и колко от тях дават дивидент?

- Бяха лицензирани 81 приватизационни фонда. В тях внесоха инвестиционните си бонове 2 милиона и 400 хиляди граждани. Заличени са само 8 от фондовете, други 27 са свалени от търговия на борсата.

От наличната публична информация можем да направим оценка, че над две трети от гражданите имат акции в бивши приватизационни фондове, които се търгуват над номинала от 25 лева - стойността на една бонова книжка. Среднопретеглената цена на бонова книжка е около 120 лева. Разбира се, и тук разликите са големи - от 2 до 2000 лева. Далеч не всички дружества разпределят дивидент. Някои компании допринасят за нарастване на стойността на собствеността на акционерите си, като реинвестират печалбата.

Заблуждаващо се твърди, че е порочна практика непотърсеният дивидент след 5 години да се отнася във фонд “Резервен” на дружеството. Такъв е законът, такива са и изискванията на международните счетоводни стандарти, така се процедира навсякъде по света.

Най-скандалното е, че за да се реши несъществуващият проблем с непотърсения дивидент, концепцията предлага тези акции да се отнемат от хората. Т.е.,

за да не загубят

дивидента си за

една година, той

трябва да им се

отнеме завинаги,

да им се отнеме правото на глас, на справедлива цена при продажба, на квота при ликвидация.

- Имате ли данни за измами с непотърсени акции?

- Процедурите за извършване на действия с ценни книжа са изключително сложни, минават през многостранни проверки и ако измамникът премине успешно през едно звено по веригата, няма как да не бъде засечен от друго. Ако съществуват измами, то изваждането на акциите от регистър А няма да го реши.

- Какво е вашето предложение?

- Много хора са дългосрочни акционери, не търгуват, а редовно си получават дивидента. В регистър А има дори мажоритарни пакети. Защо тези акции ги наричаме спящи и кому е нужно раздвижване?

В регистър А се съхраняват не само акциите, придобити по време на масовата приватизация, но и тези на работници и служители от съответните дружества. В този регистър се намират и много акции, притежавани от граждани на други държави. Често там попадат и акции на клиенти на инвестиционни посредници, които са преместени след фалит или прекратяване на дейността на посредника.

Припомням, че всички представителни организации на работодателите се обявиха против концепцията. Против са синдикатите, омбудсманът, организациите на емитентите и на защитаващи интересите на инвеститорите. И всички те поискаха да се проведе информационна кампания и поевтиняване и облекчаване на наследяването и управлението на акциите, придобити по линия на масовата приватизация. За това се говори от години, но нищо съществено не е направено. Вместо това се предлага национализация на спящи акции.

CV

Даниела Пеева е юрист и експерт с над 20 г. професионален стаж в областта на капиталовите пазари. Като директор за връзки с инвеститорите на множество публични компании в последните 15 г. осъществява контакт с акционерите и работи за защита на техните права и интереси, както и за повишаване на прозрачността на публичните компании в България. Тя е лектор в над 20 семинара и конференции в България, Европа и САЩ.