Bанковият сектор в България има стратегия за намаляване на нивата на необслужваните кредити, насърчавана от БНБ. Тя включва отписване на кредити от балансите на банките и по-сериозен мониторинг на кредитните портфейли, което води до подобряване на качеството на активите. Това пише в доклад на компанията за финансови анализи Делойт за необслужваните кредити в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и разпространен от "Делойт - България", посочва БТА.

От 2016 г. до края на 2017 година обемът на проблемните кредити на физически лица спада значително - с 21.7 на сто, а този на корпоративните лица - със 17.7 на сто, се отбелязва в доклада.

Според анализаторите съществено е намалението на портфейлите от необслужвани кредити, които по отношение на кредити на физически лица падат на 7.4 на сто през 2017 г. и с 2.7 на сто за фирмени кредити, достигайки нива от 12.5 на сто. Този процент обаче е третият най-висок сред държавите, които попадат в обхвата на проучването на Делойт, посочват от компанията.

В периода 2015 - 2018 г. продажбата на необслужвани дългове възлиза на около 1.5 млрд. евро, от които 0.8 млрд. евро през 2018 г. През 2018 г. Обединена българска банка реализира сделка за 235 млн. евро, a Уникредит Булбанк обявява продажбата на 250 млн. евро необслужвани кредити (обезпечени и необезпечени, отпуснати както на физически, така и на юридически лица).

Докладът на Делойт за необслужвани банкови кредити (NPL) се публикува за седми път, посочват от компанията.