Бюджетната комисия изслуша кандидата за шефското място в Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. В петък предстой парламента да реши окончателно. Кандидатурата на Атанасов беше единствена и внесена от депутатите от "Атака". От октомври 2017 г. досега Атанасов заема поста на зам.- председател на финансовия регулатор.

Николай Александров от "Атака" посочи, че преди това Атансов оглавяваше Националната агенция за приходите в кабинета и, че има 20-годишно професионално развитие и придобит изключително ценен управленски опит.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че познава от дълги години кандидата и призовава в петък да бъде подкрепен. "С две ръце бих се подписала под неговата кандидатура, ако тя не беше внесена от колегите. Радвам се, че той ще се бори за тази позиция и затова, че вече година и половина е вътре в комисията - познава дейността й", посочи Стоянова.

Той представи концепцията си за дейността на КФН. Атанасов заяви, че ще има 6 посоки на развитие, в които вярва, че комисията трябва да се развива. "Първата е управление на позиционирането и репутацията на комисията, като стабилен, обективен и независим регулаторен орган.", акцентира кандидата. На въпроТой допълни, че ще се работи и по изграждането на модерна информационна система, "защото тя е в основата на всяка модерна администрация". Атанасов посочи, че към момента има стартирала процедура за изграждане на единна информационна система в комисията, но все още се разглеждат предоставените оферти и не може да каже дали има кандидат, който отговаря на изискванията.

"Основен акцент е създаване на прозрачност в действията, чрез предоставяне на максимално подробна, точна и навременна информация. Идеята е да се търси диалогичност на всички нива", обясни Атанасов. Той акцентира, че е важно да има активната комуникация с бизнеса, а това щяло да стане с регулярни срещи в дискусионен формат.

Атанасов посочи, че негова главна цел е да се създаде "превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации" и припомни случая с фалиралия кипърски застраховател, който остави близо 200 хил. без полици у нас.