В сряда във въздушното ни пространство е трябвало да влязат два такива самолета, авиокомпаниите ги сменят

"Боинг-737-8 Mакс” на “Туи флай” се приземи извънредно в София в 20,53 ч във вторник. Това става седем минути преди да влезе в сила забраната на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) моделите B737-8 и B737-9 Макс да летят над Европа.

Машината изпълнявала полет от Хургада до Амстердам. Била е над Румъния, когато екипажът е известен за забраната и трябва да се върне от мястото на излитане.

Самолетът

нямал

достатъчно

гориво, за да

стигне до

Хургада, и

екипажът

поискал кацане

в София

Това съобщи за “24 часа” Станимир Лешев, главен директор на “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА).

Очакваше се в сряда пътниците на “Туи флай” да бъдат превозени с друг самолет. Боингът е на летището, може да отлети, но без пътници.

За сряда е имало заявки за прелитане на два B-737-8 Макс в българското небе на “Флай Дубай” от Киев за Доха и на “Смарт Уингс” от Доха до Прага. Авиокомпаниите са обявили, че ще летят с други самолети.

EASA е

взела

превантивни

мерки да спре

тези самолети

след катастрофите в Индонезия през октомври миналата година и в Етиопия преди дни.

От ГВА уточниха, че в българския флот няма такива самолети, те са на по две години и в света са произведени между 300 и 400.

Още след катастрофата в Индонезия се заговори, че тези боинги имат нова система, за която пилотите не са уведомени. След Етиопия се коментира и евентуален софтуерен проблем.

Авиоекспертите уточниха обаче, че докато не приключи разследването, не могат да се правят каквито и да е констатации.