Общините ще ги ваксинират и ще им издават паспорти

Минимум 50% от бездомните кучета в България трябва да са кастрирани до 1 година. Освен това общините ще трябва да ги ваксинират и да им издадат паспорти.

Това гласи новата национална програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Тя беше приета от Министерския съвет в сряда по предложение на земеделското министерство.

В програмата е заложено извършване на преброяване на безстопанствените кучета на територията на цялата страна по общини.

Животните ще бъдат залавяни и транспортирани до ветеринарна амбулатория, където ще им бъдат направени кастрация, маркиране, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и издаване на паспорт. След това животните ще бъдат върнати обратно до мястото, където са били заловени.

Предвидено е и организиране на информационни кампании за запознаване на обществеността с основните аспекти на проблема и възможностите за неговото решаване.

Според вносителите досегашните мерки по въпроса не са постигнали задоволителни резултати, затова е разработен цялостен и дългосрочен подход на национално ниво, който трябва да бъде включен в местните дейности на всички общини. Целта на програмата е в дългосрочен план поне 70% от бездомните кучета да са кастрирани. Това щяло да позволи овладяване на популацията им и недопускане на безконтролното им размножаване.