Серо Доминадор (Cerro Dominador), първата слънчева термична централа в Латинска Америка, е символът на амбициозния енергиен преход на Чили. Страната си е поставила целта до 2040 година 100 % от произвежданата от нея енергия да бъде зелена.

Насред пустинята Атакама се издига Серо Доминадор. Соларната термична централа прилича на футуристично инженерно творение и до 2020 година ще произвежда енергия, която е необходима за осветлението на 250 000 домакинства.

Създадени по технологията CSP (Concentrating Solar Power - хелиоконцентратор), над 10 000 хелиостата, огледала с площ 140 см2, които следят траекторията на слънцето, пренасят слънчевата топлина като лупа на приемник, разположен на върха на сеизмичната кула, висока 250 метра.

Резервоарът съдържа разтопени соли, които ще бъдат нагрети до 565 градуса по Целзий и на свой ред ще загреят водата. Парата задвижва турбина, която пък произвежда енергия, когато вече няма слънце.

За разлика от традиционната фотоволтаична централа, технологията CSP "произвежда електричество в продължение на 17,5 часа" без слънце, със задоволство казва Франсиско Вискаино, директор на Серо Доминадор. Централата е построена от испанските компании Acciona и Abengoa благодарение на инвестиции от над 800 милиона долара от американския фонд EIG Global Energy Partners.

Тази технология се използва за първи път в Латинска Америка. "Всички ние сме загрижени за околната среда и за развитието на възобновяемите енергоизточници", казва Вискаино пред АФП.

Серо Доминадор се простира в зона с площ 1000 хектара, където се намира и една традиционна фотоволтаична централа, която произвежда 210 MW. Това се равнява на намаление на емисиите, отделяни от "360 000 коли", подчертава директорът на централата.

Правителството на президента Себастиан Пинера се надява, че до 2040 година 100 % от енергийната матрица на страната ще бъде зелена. Амбициозна цел, като се има предвид, че според данни от юли делът на изкопаемите енергоизточници все още е бил 53,2 %.

Рентабилна енергия

"Да се постигне производство на 100 % зелена и възобновяема енергия e не само възможно от техническа гледна точка, но и е нещо рентабилно", обяснява Корлос Финат, генерален директор на Чилийската асоциация на възобновяемите енергии и съхраняването им.

Ключът за бъдещия успех в областта на възобновяемите енергии е, че те са "рентабилни", с други думи, че те могат да бъдат "произвеждани, когато има потребност от тях", казва Вискаино.

През последните години развитието на възобновяемите енергии доведе до значителен спад на цената на електричеството за чилийците.

След последната голяма продажба при обществени търгове за електричество през 2017 година, цената на енергията през 2024 година ще бъде със 75 % по-ниска, отколкото е била през 2013 година. При все това все още има съмнения, защото други фактори като курса на долара или разходите за транспортиране биха могли да се отразят на окончателната сметка, обяснява Родридо Хименес, генерален директор на компанията за пазарни изследвания Systepla.

Метрото в Сантяго, което e вторият най-голям потребител на енергия след една минна компания, също уверено се включва в залога на възобновяемите енергии. 60 % от потреблението му идва от слънцето и вятъра, а това намалява разходите на метрото за енергоизточници с 15 до 20 %, твърди генералният директор Рубен Алварадо пред АФП.

Чилийският пазар е много привлекателен и много инвеститори искат да вложат тук парите си. Общо в момента се изпълняват 41 проекта, свързани със зелената енергия, сред които е Сиелос де Тарапака (Cielos de Tarapaca- Небето на Тарапака) в северната част на страната. Там се намира хидросоларна централа, използваща морска вода, и се съхранява вода в Еспехо де Тарапака (Espejo de Tarapaca - Огледалото на Тарапака), която ще бъде най-голямата в света от рода си с мощност 600 MW.

Страната залага и на йонно-литиевите батерии, и на водорода, получаван чрез декарбонизация, който е наричан и зелен водород, най-вече в минния сектор, а той е най-големият потребител на енергия в страната с дял от 37 %.

Общо през периода 2017-2021 година инвестициите в този сектор са над 11 милиарда долара, а това ще създаде 3000 MW допълнително до 2023 година, според компанията Corporacion de Bienes de Capital, свързана с чилийската организация на работодателите.

Известна с безводието и сушата Атакама, предлага уникални условия с най-високо издигнатото в света греещо слънце: 310 вата/м2, които могат да достигнат 1000 вата/м2 в някои райони в северната част на света. "50 % повече, отколкото в Сахара и 60 % повече, отколкото в Арабската пустиня", твърди Франсиско Вискаино. 

/БТА/