Страната ни е сред първите пет европейските държави с проектиран ръст на икономиката за следващите две години. Това посочи в Бургас Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Днес той е в морския град за дискусия на тема "Европейски семестър 2019: напредък на България по икономическите и социални приоритети".

В рамките на дискусията бе представен годишния доклад за България в рамките на Европейския семестър - 2019. Докладът беше публикуван на 27 февруари.

Той показва глобалния поглед върху развитието на икономиката на всяка една от държавите членки, обясни Златев. Цялата европейска икономика има стабилен растеж от седем години насам и това е показател, че е излязла от най-тежката криза, добави той.

Златев наблегна в изказването си и на факта, че безработицата у нас е намаляла, а производителността се е увеличила. Реформите в банковия и небанковия сектор обаче трябва да продължат.

По думите на ръководителя на представителството на ЕК в България, дискусията в морския град е начало на поредица от събития, с които ще бъде представен в различни региони на страната така наречения Зимен пакет на Европейската комисия за напредъка на всяка една от държавите членки и по-конкретно на страната ни.