Значително забавяне на темпа на растеж на гръцката икономика през следващите две години предвижда публикация на лондонската консултантско-анализаторска компания Кепитъл икономикс (Capital Economics), цитирана от "Катимерини".

В анализа се посочва, че растежът през тази година ще се забави до 1,5 процента (от 1,9 процента през 2018 г. - б.р.), а през 2020 г. - до 0,5 процента. Публикацията посочва сред факторите, които "тежат" върху гръцката икономика, отсъствието на инвестиции в съчетание със забавянето в останалата част на еврозоната, което ще има отрицателно въздействие върху гръцкия износ. Посочват се още крехкият банков сектор, бавният напредък на реформите и слабите демографски данни, предава БТА.

За 2019 г. се прогнозира, че растежът ще се движи в добри граници, около 1,5 процента, макар и по-нисък от оценките на институциите. Потреблението на домакинствата се очаква да бъде на добро равнище след увеличаването на минималната заплата през февруари, което ще даде известен тласък на реалния доход на домакинствата, както и със спада на инфлацията. Въпреки че потребителското доверие намаля в повечето страни от еврозоната през 2018 г., в Гърция запази възходящата си тенденция.

Освен това в гръцкия държавен бюджет правителството предвижда съществено облекчаване на публичните финанси през 2019 г., а поради наближаващите избори се очакват допълнителни социални плащания в допълнение към тези, които са предвидени.

Въпреки това Кепитъл икономикс предупреждава, че ситуацията през 2020 г. ще бъде напълно различна. Очаква се инфлацията да се увеличи и е трудно да бъде предприето ново увеличение на минималната заплата, поне не и в същия размер като тазгодишното от 11 процента. Също така е малко вероятно да има толкова голям растеж в публичните разходи.

Частните инвестиции най-вероятно ще продължат да се свиват, доколкото проблемите в банковия сектор не се разрешават, а не се очаква и развитие по отношение на публичните инвестиции. Емисията 10-годишни държавни ценни книжа през изминалата седмица донякъде успокоява страховете за краткосрочните перспективи на Гърция, но разходите на правителството остават ограничени от финансовите цели и ниското равнище на усвояване на фондовете от ЕС.