Иска да запълни целия състав на комисията

Още в понеделник новият шеф на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов започва работа по системата “Бонус-малус”. Това заяви той в кулоарите на парламента, минути след като депутатите единодушно със 134 гласа “за” решиха да оглави финансовия надзор.

Атанасов подчерта, че въвеждането на “Бонус-малус” е действие в правилната посока. И акцентира, че преди да бъде представен за обсъждане, новият вариант на системата трябва да премине през широко обсъждане с всички браншови организации, така че продуктът да бъде възприет от всички.

На въпрос какво трябва да включва новата система, той обясни, че ще има работна група. “Самата система, която ще се изработи, трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност”, подчерта Атанасов.

На въпрос на “24 часа” за свободните места за зам.-председател на комисията Атанасов заяви: “Надявам се да стартира процедурата в Народното събрание и вярвам, че екипът на комисията трябва да бъде запълнен в целия състав и ще работя в тази посока. Към този момент имам идеи, но нямам крайно решение по темата”.

Новият шеф обясни, че подобни ситуации като с фалиралия кипърски застраховател “Олимпик”, могат да се предотвратят с превенция и ефективен надзор. “Постоянно наблюдение, мониторинг върху сектора до нейното стабилизиране. Трябва да има ясни правила, които да се съблюдават от абсолютно всички. Отговорността трябва да се носи. Поемам своята отговорност като председател”, подчерта още Атанасов.

От октомври 2017 г. досега той заемаше поста на зам.- председател на финансовия регулатор. Затова след избирането му за шеф на комисията, парламентът гласува оставката му като зам.-председател.

“Ще нося пълна отговорност по осъществяване на изключително стриктен надзор. Благодаря за гласуваното отношение и доверието, което ми давате. Предстои ни много работа и вярвам, че ще бъде в среда на колегиалност и активен диалог с бизнеса и институциите”, каза Атанасов след избирането му за шеф на КФН,