38 кметства с повече собствени приходи, само 8 чакат помощ от хазната

Местните власти управляват по-добре бюджетните пари, а все повече от тях събират повече собствени приходи. Просрочените дългове на много от тях намаляват. Тази равносметка за финансовото състояние на общините в края на 2018 в сравнение с 2017 г. е записана в анализ, обявен от финансовото министерство.

38 общини са отчели по-висок от средния за страната дял на собствените приходи. С 6 процентни пункта е спаднал делът на неосигурените изцяло дейности на населените места от бюджета. Бюджетното салдо е положително при 156 населени места срещу 111 една година по-рано. Задлъжнялостта като процент от планираните приходи, изравнителната субсидия и други трансфери е около 50%.

Делът на просрочените задължения намалява до 4,4% в края на 2018 г., а е бил 5,58 % през 2017 г.

Според методиката за оценка на финансовото здраве на общините тези, които отговарят на три и повече от критериите за определянето им като общини с финансови затруднения, през 2019 г. са 17, което е 6,4% от всички общини в страната. По този показател има известно влошаване, тъй като техният брой е бил 13, или 4,9% от всички, в края на 2017 г. 17-те общини, заплашени от финансова нестабилност, са Кресна, Струмяни, Созопол, Белоградчик, Брегово, Димово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Кочериново, Септември, Перник, Цар Калоян, Девин, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

Четири населени места отпадат от списъка за финансово оздравяване: Симитли, Грамада, Рила и Сапарева баня. Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2019 г., но не фигурират в този за 2018 г., са 8: Кресна, Созопол, Брегово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Цар Калоян и Девин. 7 населени места трайно стоят в този списък вече трета година: Струмяни, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Според приетата методика общините от този списък може да разчитат на безлихвени заеми от бюджета, както и на по-високи субсидии, но са длъжни да изготвят план за финансово оздравяване, чието изпълнение стриктно се контролира.