Крайното решение за удължаване на срока ще вземе финансовият министър

НАП предлага на финансовото министерство срокът за смяна на софтуера в бензиностанциите да бъде удължен до края на септември.

Това съобщиха за “24 часа” от приходната агенция. Мотивът на данъчните е, че така бензиностанциите ще получат допълнителни шест месеца за подмяната.

Тя пък се налага след като наредба ги задължи да издават фискални бонове с разбивка за цената на купуване, продажната цена и платените ДДС и акциз на горивото.

От НАП смятат, че времето ще бъде достатъчно, така че да няма риск от временно затваряне на бензиностанции заради неспазване на изискванията.

Крайното решение за удължаване на срока трябва да вземе финансовия министър Владислав Горанов, тъй като се налага промяна в наредба, подготвена от ведомството му. По неофициална информация, той ще уважи предложението на приходната агенция.

От близо два месеца, от Българската петролна и газова асоциация предупреждават за рискове от криза на пазара, заради частично затваряне на бензиностанции, които няма да успеят да въведат новия софтуер до 1 април, какъвто е първоначалния срок.

Комисията за защита на конкуренцията в свой анализ на пазара за горивата пък наскоро предупреди, че изискваната в наредбата детайлна разбивка за цените в касовите бележки можела да доведе до “по-лесна координация на ценовата политика” на търговците на горива у нас.