Инициативата „Един пояс, един път" може да послужи като много положителен пример за тясното сътрудничество между две различни общества и култури, проявяващи уважение един към друг, заяви Михаел Шефер, бивш посланик на Германия в Китай в интервю за Синхуа.

По време на мандата му в Китай от 2007 г. до 2013 г. той е бил свидетел на все по-тесните отношения между Германия и Китай, като през 2011 г. двете страни поставиха началото на междуправителствените консултации, информира bulgarian.cri.cn.

Шефер е сред първите немски политици, застъпили се за „Един пояс, един път". „За европейците „Един пояс, един път" е като приказка. Инициативата ни напомня за Марко Поло и първите търговци от Китай до тази част на света", казва той, добавяйки, че концепцията за свързването на Китай и Европа чрез стария търговски път е очарователна.

„Един пояс, един път" е замислена като цялостен и систематичен проект, който координира политиките, свързаността на съоръженията, безпрепятствената търговия, финансовата интеграция и персоналния обмен между всички страни и организации в нея, казва Шефер, който в момента е председател на Фондацията Хърбърт Куанд на BMW. Той предложи Китай и другите страни в инициативата да разработят многостранен подход, който да включва не само инфраструктурни проекти, но и сътрудничество в областта на финансите и персоналния обмен.

Някои европейски държави все още се съмняват в „Един пояс, един път". Но според Шефер Китай трябва да прояви разбиране и търпение, защото изграждането на политическо доверие отнема време.