Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес.

Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г., който обхваща морски и сухопътни инфраструктури, информира БТА.

Документът бе тържествено подписан в присъствието на китайския президент Си Цзинпин и на италианския премиер Джузепе Конте наред с още 29 договора и споразумения, две трети от които засягат различни институции, а една трета - предприятия.

Според италианските медии общата стойност на спогодбите е 5 до 7 милиарда евро - а "потенциално" дори 20 милиарда евро, както пише икономическият всекидневник "Ил соле 24 оре". Те предвиждат китайски инвестиции, засега ограничени, в стратегическите пристанища на Генуа и Триест.

Пакетът включва договори за групата "Ансалдо", произвеждаща турбини, и за групата "Даниели", която ще получи 1,1 милиард евро за изграждането на металургичен обект в Азербайджан.

Споразуменията предвиждат също отваряне на китайския пазар за италиански портокали, партньорство на китайския туристически гигант "Ситрип" (Ctrip) с летищата в Рим, железниците "Трениталия" и музея "Ферари" в Модена, програми за сътрудничество между държавни телевизии и осведомителни агенции от Италия и Китай.

Пекин би желал също в Китай да се играят мачове от Серия "А", но след като правилата на ФИФА забраняват това, италианската федерация планира да измести извън страната мачове на националите и мачове за италиански купи, както и да обучава китайски футболни съдии да боравят със системи за видеоарбитраж - метод, силно критикуван в Италия.

За сметка на това - с оглед резервите по повод това сякаш едностранно сближаване между Италия и Китай, изразени от Вашингтон и Брюксел, както и в самото популистко правителство на Италия, - бе спряна работата по двайсетина други споразумения, готвени през последните месеци.

Дискусиите ще продължат и тези споразумения може да бъдат финализирани при посещение на Конти в Китай през април, увери министърът на икономическото развитие Луиджи Ди Майо, подписал протокола за споразумение наред с Хъ Лифън, оглавяващ китайската национална комисия по развитието.

"Целта ни е да се насочим към премахване на диспропорцията - в Италия пристигат толкова неща "мейд ин Чайна", а прекалено малко "мейд ин Итали" отиват в Китай", обясни пред журналисти Ди Майо, който е също вицепремиер и лидер на антисистемното Движение "Пет звезди".

"Във връзка с този протокол за споразумение сме съвсем наясно, че освен възможностите има и риск", увери по радиото заместник-министърът в италианското министерство на икономическото развитие, труда и социалната политика Микеле Джерачи. Пламенен защитник на китайската кауза в Рим, той е преподавал 10 години в Китай, посочва АФП.

Италианският износ за Небесната империя не надхвърли миналата година 13 милиарда долара, докато износът за Германия бе седем пъти по-голям.

В разговор с италианския си домакин Серджо Матарела вчера Си Цзинпин увери:"Китайската страна има желание за търговски обмен в двете посоки и поток от инвестиции в двете посоки".