Преизпълнени са бюджетните показатели, чака се напредък в присъединяването към еврозоната

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на BBB в чуждестранна и местна валута, а краткосрочния на F2. Таванът за рейтинг на страната е А-.

“Подобряването на перспективата показва, че ключови показатели имат по-добро изпълнение за България в сравнение с групата държави с рейтинг BBB, посочват от екипа на министър Владислав Горанов. Fitch отчита, че бюджетните резултати са преизпълнени и се засилва фискалната и дълговата позиция на България в сравнение с останалите държави. Оценяваният бюджетен излишък през 2018 г. на начислена основа се очертава да бъде по-висок в сравнение с предишната прогноза, а това е най-доброто представяне през последните 20 г. Агенцията очаква растежът на БВП да се засили през 2019-2020 г. (средно с 3,3%) след по-силно от очакваното забавяне през 2018 г. до 3,1%.

Банковият сектор остава стабилен, със солидни капиталови буфери и подобряване на рентабилността поради увеличаването на кредитния растеж с 8,4% през 2018 г. Качеството на активите се е подобрило. Намаляват необслужваните кредити до 7,6% през четвъртото тримесечие на 2018 г. Отчита се и ангажиментът на страната за разумна фискална политика и така се ограничават рисковете.

“Показателите за външните финанси на България продължават да се подобряват и превъзхождат тези за държавите с рейтинг BBB. В края на 2018 г. положителната външна позиция на страната се затвърди, докато държавите със сходен рейтинг са нетни длъжници”, обясняват от МФ.

От средата на 2018 г. досега перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България е стабилен и според Standard & Poor's.

Fitch изброяват факторите, които поотделно или заедно биха предизвикали повишаване на оценката - продължаващо подобряване на външните и фискалните баланси, напредък в присъединяването към еврозоната, благоприятни перспективи за икономически растеж и съответно по-бързо сближаване с нивата на доходите за държавите от групата със сходен рейтинг.

До негативни действия биха довели появата на външни дисбаланси, влошаването на външната конкурентоспособност, както и рязко покачване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни задължения в баланса на държавата.