Виадуктите не са обновявани основно от построяването им

Най-близките по-дълги празници - тези за Великден, когато няма да се работи 4 дни, може да подложат на изпитание търпението на тези, които ще пътуват към Южна България.

От понеделник започва ремонт на три виаудукта на магистрала “Тракия”, заради които се очакват тапи. Съоръженията не били обновявани основно от построяването им преди повече от 30 години, съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Ще се ремонтират пътни плочи, греди, тротоарни блокове и хидроизолация. Ще се сложат нова асфалтова настилка, маркировка, предпазни парапети и мантинели.

Докато текат строителните работи, движението ще се осъществява двупосочно в платното за София. В петък и събота за улеснение на трафика ще има 2 ленти в посока Пловдив и една за София, а когато колите се връщат към столицата - в неделя и понеделник сутрин ще има 2 ленти за София.

Очакванията са ремонтите да приключат преди началото на активния туристически сезон.

Тази седмица започна и ремонт на моста над река Тополница на “Тракия”. До 30 април от 77-и до 78-и км в посока Пловдив движението ще става само в изпреварващата лента, защото в активната и аварийната се ограничава. И там ще бъдат положена нова асфалтова настилки и хоризонтална маркировка.

До края на май трябва да приключи и ремонтът на моста над река Елшишка в платното за Пловдив. Той започна на 7 март и движението се осъщестява двупосочно в платното за София, което беше ремонтирано в края на 2018-а.

За улеснение на трафика от 13 часа всеки петък до 17 часа в събота в района на ремонта има 2 ленти в посока Пловдив и една за София. А от 17 часа в събота до 10 часа в понеделник - 2 ленти за София и една за Пловдив.

Преди дни регионалния министър Петя Аврамова каза, че ограничението от 90 км в участъка между Стара Загора и Чирпан заради неравностите там, което беше до края на март, е удължено до 30 септември. Както “24 часа” писа, очакванията са ремонтът да свърши до края на 2019-а, защото се търсят средства. Нужни са 60 млн. лв.

От АПИ апелират да се кара разумно и да се спазва стриктно въведената временна организация на движението по време на ремонтите.