Индексите на Wall Street се понижават в понеделник, тъй като опасенията за перспективите пред световната икономика продължават да оказват влияние върху настроенията на инвеститорите, съобщава CNBC. Дори и фактът, че след двегодишно разследване специалният прокурор Робърт Мълър не е открил доказателства американски представител или човек от кампанията на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия, не успя да окаже положително влияние на пазара, предава investor.bg

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones е надолу с малко над 100 пункта, като сред поевтиняващите акции са тези на Visa and Nike. Широкият показател S&P 500 се понижава с 0,37%, като секторите на енергетиката и комуналните услуги не се радват на интереса на инвеститорите. Технологичният измерител Nasdaq изостава с 0,78%.

Щатският капиталов пазар започва с понижения, след като спадове регистрираха и основните индекси в Азия и Европа. Японският индекс Nikkei 225 дори потъна с 3%.

Опасенията за перспективите пред глобалната икономика нараснаха в петък, след като така наречената крива на доходността се обърна за първи път от над десетилетие. Доходността по тримесечните облигации изпревари тази по десетгодишните. Инвеститорите смятат, че това означава, че скоро може да настъпи рецесия в САЩ. Към тези опасения се прибавиха и разочароващи икономически данни за Европа, публикувани в петък, заедно с понижени очаквания от страна на Федералния резерв.

„Състоянието на икономиките на Европа и Китай продължава да се влошава, причинявайки безпокойство, че проблемите в чужбина могат да повлияят на пазарите в САЩ“, коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. Според него има признаци, че американската икономика не е толкова силна както миналата година.

Специалният прокурор Робърт Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори през 2016 г.

В резюме от 4 страници министърът на правосъдието Уилям Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.

Новината разсея поне един от облаците над Wall Street, тъй като инвеститорите се притесняваха, че разследването може да попречи на усилията на Тръмп да намали още данъците и да облекчи още повече регулациите за корпорациите. От пазара се надяват администрацията на Белия дом сега да се съсредоточи още повече върху по-неотложни въпроси като сключването на търговска сделка с Китай.

Очаква се Китай и САЩ да постигнат споразумение през април. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Манучин ще пътуват в Пекин за срещи в края на седмицата, а китайският вицепремиер Лу Хъ ще отиде във Вашингтон през април, за да продължи дискусиите.

В понеделник инвеститорите ще проследят и представянето на акциите на Apple, тъй като се очаква технологичният гигант да представи нова услуга за стрийминг по-късно през деня. Малко след началото на днешната сесия книжата на компанията поевтиняват с над 1%.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,98% до 58,46 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,36% до 66,79 долара за барел.

Златото се движи в обратна посока, поскъпвайки с 0,56% до 1326 долара за тройунция.