За по-голяма роля на държавата в социалното предприемачество призова вицепрезидентът

Социалните предприятия са предприятията на емоционалната интелигентност

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за по-активна роля и повече отговорност на държавата в социалното предприемачество. Илияна Йотова откри осмото издание на Европейския форум за социално предприемачество в Пловдив. Традиционното мащабно събитие събира европейски, национални и местни институции, бизнес, общественост и медии. Тазгодишното издание е посветено и на 100-годишнината от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

„Да правиш бизнес с кауза е трудно, но си заслужава и го доказват хората, които не самоцелно трупат печалба, а трупат и добри дела като помагат на уязвимите“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че хората с увреждания, социално изолираните, нуждаещите се от помощ не са невидими за обществото и държавата. „Не трябва да се преструваме, че не съществуват, а да върнем социалната си чувствителност и ангажираност“, допълни вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова българските граждани, които имат нужда от социална защита, не чакат подаяния, а работа и възможност за развитие, искат сами да се грижат за себе си.

„Трябва да говорим повече за социалното предприемачество, да показваме проблемите му, рисковете, трудностите, резултатите. Особено днес, когато е по-модерно да говорим за печалби и пазари“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова социалното предприемачество по-убедително да влезе в класните стаи и студентските аудитории. „Трябва да построим система от стажове за млади хора, които утре ще правят социална икономика – съвременна, успешна, атрактивна с развитието на новите технологии, увличаща към чувствителни и актуални теми като опазването на околната среда и нови технологии“, поясни вицепрезидентът.

Илияна Йотова разгледа Европейския панаир на предприятия и кооперации, развиващи социалната и солидарна икономика.