Шефът на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов предлага Мария Филипова и Илиана Христова за зам.-шефове на финансовия надзор, както научи преди дни "24 часа". Това става ясно от внесените кандидатури в парламента.  

Филипова е предложена да заеме поста на ръководител за зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“. В мотивите си Атанасов посочва, че тя има "впечатляващ на 10 г. опит в законовата, правната и нормативната дейност в сферата на финансите и държавната администрация". В момента тя е председател на Държавната комисия по хазарта. Преди това е била старши юристконсул в Българска банка за развитие и старши експерт в Министерството на правосъдието. 

Атанасов предлага Христова да оглави застрахователния надзор в КФН. Председателят на финансовия надзор мотивира кандидатурата си: " Христова е изявен професионалист, чиято дейност винаги е била насочена към контролиране на лица в данъчната приходна администрация на България". От 2013 г. досега тя е директор на Териториалната дирекция на НАП София. 

Според правилата двете кандидатки ще бъдат изслушани в бюджетна комисия и ако бъдат одобрени, трябва да бъдат гласувани от депутатите в пленарна зала.

Миналата седмица парламента прие процедурни правила за избор на зам.-шефове на КФН. Беше разписано, че кандидатурите трябва да бъдат придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Освен това трябва да има писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността. Изискванията бяха те да имат завършена магистратура. Като тя може да бъде в областта на икономиката, финансите, правото, математиката, информатиката или друга специалност, която е подходяща с оглед надзора и регулирането на небанкови финансов сектор. Също трябва да има трудов или служебен стаж по специалността не по-малко от 5 години за последните 10 години.