Байко Борисов чака през юли

покана за чакалнята на еврото

През 2009 година, когато поехме управлението, вносът от Германия беше два пъти по-голям от износа. След 2009 година става обратното и така е във всички сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Борисов не скри, че България полага огромни усилия за нов германски завод, без да уточнява изрично, че става въпрос за производство на “Фолксваген”. И допълни, че държавата е поела ангажимент да изгради жп мрежа и метро до завода, но поела и обещание “да бъдем по-тихи”.

Премиерът посочи валутния борд като предпоставка за най-нисък дълг, изтъкна 10% плосък данък, финансова дисциплина. Заяви също, че е разговарял с Марио Драги - шефа на Европейската централна банка, който му е казал, че няма проблеми с България. “И през юли, ако е живот и здраве, ще получим покана за чакалнята на еврозоната”, каза премиерът.

Борисов съобщи, че са обединили усилията си с президента Румен Радев по време на посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да работят за привличане на големи германски инвеститори.

Външният дълг ще продължава да пада, зависело обаче кога ще бъдат сключени сделките за военните проекти. “Резервът ни е голям и това няма да предизвика трус”, смята Борисов

Той посочи, че рекламата на България като държава с квалифицирани, но евтини работници ни изиграла лоша шега, защото хората отишли там, където им плащат добре. В новите заводи, където се дават заплати, близки до европейските, хората се връщат, каза премиерът.

“На първо място са доходите. Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. И ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава”, каза Борисов.

Колкото до Шенген, Борисов не бил сигурен, че ще ни приемат, защото имало една-две държави, които са егоисти. Но ако откажат да ни приемат по въздух и море, нямало да са прави.

Германските

инвестиции

у нас - 6,83

млрд. лева

Официалната статистика подценявала германските инвестиции, според нея те са 6,8% от всички преки чуждестранни инвестиции, сумата е 5,47 млрд. лв. и тези данни поставят Германия на трето място. Според изследване, оповестено на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара, чийто президент е Тим Курт, те са 8,4%, а сумата е 6,83 млрд., което прави Германия втора в класацията. Вложенията на германските компании са подценени с 1,4 млрд. лв., или това е с около 25%.

Получава се така, защото германски инвестиции у нас минавали и през Австрия, Италия, Холандия.

43% от германските преки инвестиции са в търговията, 42% са вложенията в преработващата индустрия. 2,7% от общите дълготрайни активи у нас са германски, което се равнява на 3,4 млрд. лв.

ТИМ КУРТ
ТИМ КУРТ