Причинатата - очакване на по-високи лихви и забавяне на икономиката

От 1 април 2020 г. всяка банка ще отделя по 1% от капитала си като гаранция по рискови заеми, реши управителният съвет на БНБ в петък.

До края на третото тримесечие на т.г. размерът на гаранцията остава 0% и ще е 0,5% за първите три месеца на 2020 г.

Според експертите на Димитър Радев кредитирането, особено за домакинствата, продължава да расте с високи темпове. Факторите, които могат да провокират ръст на необслужваните заеми, са бъдещ спад на икономическата активност и/или нарастването на лихвените проценти, мотивират се от БНБ.

Последните данни за състоянието на банковата система - за февруари, показват, че кредитирането продължава да расте. Само за месец - през февруари спрямо януари, ипотечните и потребителските кредити са се увеличили съответно с 0,5% и с 0,6%. За месец кредитният портфейл на банките е нараснал с 311 млн. лв. до 61,6 млрд. лв. Нарастване има и при депозитите с 604 млн.лв.

Ликвидният буфер в края на февруари е 28,7 млрд. лв. и се е увеличил със 775 млн. лв., отчита БНБ. Общата печалба на банките, работещи у нас, за първите два месеца на 2019 г. е 204 млн. лв., или с 14 млн. лв. повече спрямо същия период на 2018 г. Собственият капитал на трезорите вече е 14,1 млрд. лв. За един месец общата сума на банковите активите се е увеличила със 787 млн. лв. до внушителните 107,7 млрд. лв.