Изборът на формулата мина единодушно в зала

За да не се лутат бъдещите пенсионери между калкулатори и да пресмятат сами по коя формула е по-изгодно да се пенсионират, НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия до 1 януари 2023 г. Но при условие че при подаването на документи за пенсиониране се предоставят доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 г., т.нар. златни години. Ако не бъдат дадени такива документи,

пенсията ще се

изчислява само

по формулата

със стаж

след 2000 г.

Това съобщи депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова при първото четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се даде право на избор по коя формула да се изчислява индивидуалният коефициент. В зала те бяха приети единодушно от депутатите. Освен трудова книжка, НОИ ще иска и формуляри УП, с които да се доказват доходите в трите “златни години” преди 1997-а. Точно през 90-те години на миналия век са най-големите злоупотреби, като само в София между 2016 и 2018 г. има засечени 115 случая на фалшиви документи за пенсия, пише в становище на КНСБ.

От 1997 г. съществува регистър в НОИ, припомни Ангелова. Така за годините между 1997 и 1999 г. хората ще могат по-лесно да докажат доходите си, а злоупотребите са ограничени.

Хората, които са убедени, че новата формула е по-добра за тях, или не могат да докажат “златните години”, няма да е нужно да носят стари документи. Причината е, че от 2000 г. персоналният регистър вече е пълен и в него фигурира информация за вноските, размера, месеците, годините, в които всеки един български гражданин се е осигурявал.

Тези, които вече са подали документи за пенсия, или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата. От НОИ не очакват да има забавяне на решенията за пенсиите заради допълнителното пресмятане. До дни ще е готов и

софтуер, който

да изчислява

пенсиите

Нашата цел е да не се създава допълнително напрежение у хората, каза още Ангелова.

Радвам се, че НОИ ще може по административен път да определя размера на пенсията, каза от парламентарна трибуна шефът на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов. Той пръв поиска това да става автоматично.

През тази година се очаква да се пенсионират над 67 хил. души. Първоначалните прогнозни сметки показаха, че 56,8% от тях ще бъдат с по-високи пенсии заради премахването на “златните години”. При тях новите правила водели до средно увеличение на пенсията с 4,3%, сравнено с пенсиониране по старата формула.

При 11,9% от новите пенсионери промяната в правилата не се отразява на размера на пенсията и те ще получат един и същи размер, независимо по коя формула бъдат сметнати.

При 31,3% обаче се получава намаление в индивидуалния коефициент, сочиха предварителни прогнозни разчети. Това са предимно хора с високи доходи от заплати, главно работещи свободни професии, които са се осигурявали на реалните си доходи преди 2000 г. Тогава нямаше таван на максималния осигурителен доход и всеки е можел да внася вноски върху реално получаваните пари в очакване на висока пенсия след години.

Изборът на формулата мина единодушно в зала