Дванадесет от най-големите испански производители на продукти и технологии, свързани с отбраната взеха участие в Българо-испански бизнес форум, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Събитието било открито от заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова. В него са взели участие и националните директори по въоръженията на България и Кралство Испания ген. Красимир Кънев и адмирал Гонзалес Гомес, както и представители на над 25 български фирми.

По думите на зам.-министър Иванова Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната бележи нов етап в ангажиментите на ЕС по отношение на отбранителната индустрия на държавите-членки.

"Програмата има за цел да създаде една по-конкурентоспособна, интегрирана и иновативна отбранително-технологична и индустриална база, която да гарантира не само по-високо ниво на автономност на ЕС, но и сигурността на европейските граждани. А не на последно място, ще допринесе за икономически растеж и заетост в целия ЕС", подчертала тя.

Икономическият зам.-министър е изтъкнала още, че секторът на отбраната е един от най-важните сектори за икономиката на всяка една държава. Тя е изразила задоволство от устойчивия ръст на приходите от продукти и услуги в тази област. И допълнила, че технологичният капацитет на нашите традиционни производители на отбранителна продукция е добре известен, но секторът е немислим без информационните и комуникационните технологии.