Дебатът днес е продължение на една от успешните инициативи на “24 часа”, която промени закон

Дискотеки, “копачки” за кибервалути, хотели и дори заводи вече крадат електроенергия наравно с циганските махали и така правят уж бизнес. Това е новата мода в злоупотребите, паралелно със софтуерните манипулации на електромерите.

Как да бъде решен този проблем, ще е темата на дебат, организиран от “24 часа”. Отговорите ще търсят министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на правосъдието Данаил Кирилов, енергоразпределителните дружества и Електроенергийният системен оператор, шефът на КЕВР Иван Иванов и депутати.

Дискусията днес в БТА е продължение на една от успешните инициативи на вестника да променя страната ни към по-добро.

След първия дебат - “Да спрем кражбите на ток и съоръжения” през 2016 г., бе променен енергийният закон.

За първите 8 месеца на годината тогава ЧЕЗ бяха хванали краден ток за 24 млн. квтч. Нелоялните потребители платили за него 2,547 млн. лв. Ако енергодружеството го бе продало на честни клиенти, би получило 4 млн. лв.

Тревожни бяха и данните, изнесени от “Енерго-Про” - за 8-те месеца на 2016-а имаха 1460 кражби, за които е дотаксуван ток за 1,431 млн. лв. По редовните цени на КЕВР той би струвал 2,296 млн. лв. Така компанията е била ощетена с 865 хил. лв.

На дебата стана ясно, че дори да бъде хванат крадец на ток, той ще му се начислява за 3 месеца назад по цена, 2 пъти по-ниска от тази, която плаща редовният клиент.

Ангажираните с дългогодишния проблем страни се обединиха около главния проблем - нищожните санкции не могат да бъдат завишени, защото правилата за измерване на количествата електроенергия, в които са записани, се обжалват във ВАС.

В края на миналата година обаче съдът ги отмени и остана нормативна дупка. И тъй като КЕВР бе в съдебна хватка, поне започна през годините да вдига цената, по която се таксува краденият ток. В резултат той поскъпна и се поизравни с този на съвестните клиенти. За крадците обаче адекватна санкция още липсва.

Докато течеше делото срещу правилата, един от ангажиментите, поети на дискусията, бе изпълнен. Парламентът промени Закона за енергетиката и записа в него правата на КЕВР да определя санкциите за краден ток. Те са предвидени в новите правила, които КЕВР написа.

Дискусията, организирана днес от “24 часа”, ще търси отговор на въпроса ще спрат ли новите правила кражбите на ток и съоръжения.