Държавата ще осигури пари, за да бъде направена естакада в района на свлачището "Трифон Зарезан" край Варна и крайбрежният път от града до комплекса "Златни пясъци" отново да бъде отворен, съобщи днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му средствата ще дойдат от бюджета на АПИ, в който за тази година са заделени около 100 милиона лева за аварийни мерки по свлачища и срутища в страната. Нанков уточни, че проектът за "Трифон Зарезан" е на стойност около 15 милиона лева с ДДС, като се предвижда в района да бъде направено и укрепване, предава БТА.

В края на април предстои да бъде направен превантивен ремонт на две от съоръженията на Аспарухов мост, допълни зам.-министърът. По думите му средствата са осигурени, а строителните дейности ще продължат до началото на летния сезон.

До края на месеца ще бъдат направени първите копки за изграждането на два нови участъка на автомагистрала "Хемус" - Ловеч-Плевен и пътния възел край Тетевен, каза Нанков. Той припомни, че са осигурени над 1,3 милиарда лева за изграждането на 136 километра от пътя, плюс проектирането на участък от Ловеч до Велико Търново.

В процес на подготовка е предложение за промени в закона за държавната собственост, които да облекчат процедурите с отчуждаването на имоти, които забавят много процесите по реализацията на пътните проекти, допълни зам.-министърът. По думите му в момента текстовете се прецизират, но целта е по никакъв начин да не бъдат засегнати правата и интересите на собствениците на терени.

Предстои да започне изпълнението на проекта за водния цикъл на Варна, който трябва да приключи най-късно през 2022 г., каза още Нанков. По думите му чрез изпълнението му ще бъдат решени няколко от важните проблеми на града - ще се намалят авариите по мрежата, услугата ще стане ефективна и ще бъдат изградени над 82 километра канализация в районите, където в момента няма.

Във Варна днес зам.-министър Нанков участва във форум под мотото "Европа в нашия дом". В гражданския диалог за регионалното развитие се включиха представители на държавната и местната власт, на институции и обществени организации.

Пред медиите кметът на Варна Иван Портних съобщи, че новият булевард "Левски" ще започне да функционира до края на април. По трасето има довършителни дейности. Предстои и приемането на нова транспортна схема на града.