Уменията ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на лекция в Русенския университет "Ангел Кънчев", информира пресцентърът на Министерство на труда и социалната политика /МТСП/.

Лекцията за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда е част от инициативата MasterClass Work 4.0 и се организира от КНСБ.

Министър Петков е развил тезата, че в бъдеще време образованието ще бъде най-важният фактор за реализация на пазара на труда, а бъдещето на труда ще е базирано не толкова на професии, колкото на умения.

"Младежите, които сега започват своя професионален път, се очаква да сменят 6-7 работни места. Новите тенденции изискват насърчаване на ученето през целия живот, за да се гарантира, че хората ще придобиват умения, които отговарят на динамично променящите се изисквания в света на труда и ще намират заетост", е казал министър Петков пред студентите.

"Дигитализацията на пазара на труда ще доведе до отмиране на някои професии и до поява на нови работни места. Ще нараства търсенето на професии, свързани с аналитичното мислене и предоставянето на услуги за хората", се посочва още в прессъобщението.

Министър Петков е цитирал данни от прогноза за развитието на пазара на труда до 2032 г. на ресорното министерство. Той е обяснил, че именно на тази база ще се разработи уеб базирана информационна система, която ще даде възможност всеки човек да се ориентира за търсенето на работни места и заплащането във всеки икономически сектор.

Министър Петков е представил и политиките за повишаване на квалификация на безработни и заети, като е изтъкнал, че по Националния план за действие по заетостта е предвидено през 2019 г. да бъдат обучени над 11 000 безработни. Други 30 млн. лв. са предвидени по схема "Умения" от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", се посочва още в прессъобщението.

От пресцентъра информират още, че по време на работното си посещение в Русе министър Петков се е срещнал с кмета на общината Пламен Стоилов, с когото обсъди възможностите за развитие на социалните услуги и приложението на новото законодателство за хора с увреждания. В срещата е участвала и народният представител Светлана Ангелова. Освен това министърът е провел работна среща със структурите на МТСП в област Русе и е посетил Дневен център за стари хора. Среща е била проведена и с кмета на град Две могили Божидар Борисов.