Компанията „Дунфън Хонда" (Dongfeng Honda Automobile Co. Ltd.) – съвместно предприятие между китайската „Дунфън Мотор" и японската „Хонда", обяви вчера, че третата ѝ фабрика за производство на автомобили в страната е започнала да функционира, информира bulgarian.cri.cn.

Тя се намира в град Ухан и първоначално от нея ще излизат по 120 000 коли годишно, като капацитетът ѝ е да достигне до 240 000 в бъдеще, ако пазарните нужди го изискват. Във фабриката ще могат да се произвеждат също електромобили, като от „Хонда" се надяват да станат сериозен играч на този пазар в Китай.

През 2018 г. „Дунфан Хонда" е продала 720 000 автомобила, което представлява ръст от 0,8% на годишна база, но на фона на спада от 4,1% на пазара. Продажбите също така са надхвърлили значително годишния капацитет за производство от 514 000 автомобила на двете фабрики в Ухан, които „Хонда" построи през 2004 и 2012 г. От компанията обявиха ръст от 19,8% в продажбите за първото тримесечие на 2019 г., благодарение на голямата популярност на техния джип CR-V и седана Civic.

По думите на изпълнителния вицемениджър на „Дунфан Хонда" Джън Чункай, макар като цяло пазарът на автомобили в Китай да се забавя, решението за изграждането на новата фабрика в Ухан е базирано на доверието, демонстрирано от местните потребители към колите на „Хонда". Той изрази надежда, че компанията ще реализира целта си за продажбата на 1 милион автомобила годишно.