Германският вестник от югозападния град Фрайбург "Бадише цайтунг" коментира в съботната си редакционна статия сегашното състояние на глобалната икономика, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Търговските конфликти с Китай и Европа, както и постоянните заплахи на Тръмп за наказателни мита са част от поредица опасности за световната икономика - наред с хаоса около Брекзит и икономическата нестабилност във важни нововъзникващи пазарни икономики като Турция.

Германският финансов министър Олаф Шолц и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард са прави да призовават да бъдат загасени огнищата на политическо напрежение. Не е ясно дали това ще стане, отбелязва "Бадише цайтунг". В трансатлантическия спор обаче има съгласие по въпроса да бъдат организирани преговори за споразумение за свободна търговия.

В конфликта между САЩ и Китай постигането на споразумение също изглежда близо. От друга страна по въпроса с Брекзит британците успяха да си осигурят известно спокойствие, за да могат да обмислят следващите си ходове, коментира вестникът.

Проблемът е обаче, че във всички тези конфликти има непредсказуеми играчи и веднага можем да се сетим за Доналд Тръмп и британските му събратя, отбелязва изданието.