Руската държавна корпорация Росатом преговаря за продажбата на 49 процента от проекта за турската АЕЦ Аккую и е подала документи за лиценз за изграждане на трети блок в централата. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на изказване на ръководителя на компанията Алексей Лихачов пред журналисти на международния форум Атомекспо-2019 в Сочи.

Росатом преговаря за АЕЦ Аккую както с държавни, така и с частни инвеститори, но не възнамерява да бъза с продажбата на 49-процентовия дял, отбеляза Лихачов. Той уточни, че това може да стане само с разрешение на турската страна, поради което правителството участва в преговорите, предава БТА.

Според споразумението Росатом може да продаде 49 процента от проекта да изграждане на АЕЦ Аккую.

АЕЦ "Аккую" с четири енергоблока ВВЕР-1200 трябва да бъде построена в окръг Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 година. Съответното споразумение Русия и Турция сключиха през май 2010 година. Общият обем на инвестицията се изчислява на 22 милиарда долара.

Алексей Лихачов заяви днес пред журналистите в Сочи, че Росатом е изпратила на турската страна документи за лиценз за изграждане на трети блок на АЕЦ Аккую.

Първият бетон на първи блок на централата бе отлят през април 2018 година.