Зелените олигарси на Украйна

  • 0
authorАвтор: Катя Горчинская, европейско онлайн издание на "Политико"

Зелените олигарси на Украйна

Снимка: Pixabay

Украйна преживява бум на зелената енергия благодарение на едни от най-щедрите субсидии в света.

Страната привлича инвестиции от цял свят, но едни от най-облагодетелстваните са влиятелните украински олигарси, които използват непрозрачната система на субсидиите, за да забогатеят още повече. Въпреки нарастващите цени възобновяемата енергия представлява малка част от украинския енергиен микс.

Печелещите от зелената енергия упорито се стремят да запазят сегашната система, тъй като украинският парламент обмисля закон, който ще промени правилата, като се въведат търгове на пазарна основа вместо субсидиите. Това е въпрос, който едва ли ще бъде решен до края на сегашните президентски избори в Украйна.

Засиленият растежа на зелената енергия започна през 2015 година, когато Украйна определи много високи "преференциални цени " (feed-in tariffs) в сила до 2030 година и отмени предишно драконовско законово изискване да бъдат използвани местни компоненти в производството на възобновяемата енергия. "Преференциалните цени" са цените, които се плащат на производителя, за да продава в общия енергийна система.

В момента производителите на слънчева електроенергия продават на цена 15-16 цента за 100 киловатчаса, а производителите на вятърна енергия получават по 10,2 цента за 100 киловатчаса. Цените са в евро, а не в гривни, което защитава инвестициите от колебанията на валутните курсове. Има и допълнителен бонус при използването на украинско оборудване.

За сравнение, производителите на ядрена енергия получават 1,7 цента, а топлоцентралите - 5,8 цента.

"Преференциалните цени за зелените проекти в Украйна са едни от най-високите в света, което прави инвестициите в този сектор много привлекателни," посочва консултантската компания Baker McKenzie в документ от февруари миналата година.

Местните политици и бизнесмени бяха много напред в играта и бързо схванаха, че зелените субсидии са нов начин да заграбят по-голям дял от богатството на страната.

До края на миналата година източниците на възобновяема енергия осигуряваха 1,9% от общото производство на електроенергия в страната, но представляваха 8,6% от общата сметка на стойност 5,5 милиарда евро, според националния регулатор. Украинската национална енергийна стратегия призовава възобновяемата енергия да представлява 11% от брутното окончателно енергийно потребление до 2020 година и 25% до 2035 година спрямо 2,6 % процента през 2018 година.

До началото на 2019 година регулаторът даде на 313 компании преференциални цени, а много от тях са свързани с богати и добре ориентирани политически украинци.

Най-малко 35 от тези компании принадлежат на членове на парламента, техни роднини или на техни бивши или настоящи приближени, които понякога са използвани като параван, за да се скрие истинският собственик в Украйна, сочи проучване от февруари на независимия новинарски сайт Ekonomichna Pravda.

Още 19 компании са свързани с представители на местните власти в регионите, където проектите на зелената енергия никнат като гъби. Около 30 други компании са собственост на около 6-тима души от списъка на най-богатите украинци, както и на едър бизнес, който се възползват от предоставената възможност.

Субсидиите за зелена енергия създадоха нова олигархия, каза Олга Биелкова, депутат на от "Блока" на президента Петро Порошенко, специалист по енергийните въпроси.

Игра за хора с вътрешна информация

Олигарсите са украинското проклятие от десетилетия. Една шепа хора забогатяха в хаоса след разпада на Съветския съюз през 1991 година и те държат здраво не само икономиката, но също и политическата власт, и медиите. Тимъти Аш, икономист от Лондон, работещ за BlueBay Asset Management, който следи нововъзникващите пазарни икономики, е на мнение, че олигарсите контролират около 40% от украинската икономика.

Макар по-голяма част от богатството и влиянието им да идва от по-традиционни индустрии като металургията, конвенционалната енергия и селското стопанство, олигарсите не пропускат нови възможности за печалби.

По този начин бе даден тласък на сектора на зелената енергия при управлението на бившия президент Виктор Янукович.

Първият закон за насърчаване на производството на зелена енергия бе одобрен през 2008 година, но високите разходи за инвестиции навремето, наред със спъващото изискване да се използват местни компоненти, както и други регулаторни пречки, означаваха, че само първият вицепремиер Андрий Клюев и брат му Серхий Клюев, мултимилионери, близки до Янукович, са били в състояние да започнат този бизнес.

Те създадоха първата голяма украинска компания за слънчева енергия Activ Solar. Тя притежаваше шест електроцентрали в Одеска област и Крим до края на 2012 година с общ капацитет 313 мегавата.

След като братя Клюеви губят влияние, когато покровителят им Янукович избяга от страната през 2014 година, повечето техни активи в слънчевата енергия са купени от китайската CNBM International Corporation, а някои са изгубени при руското анексиране на Крим.

Променен закон за възобновяемата енергия от 2015 година привлича още олигарси в бизнеса, включително най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов.

Ахметов вече притежаваше множество активи в традиционното производство на електроенергия, включително топлоцентрали, въглищни мини, петролни и газови активи, както и разпределителни мрежи.

Бизнесът му понася тежък удар, след като Украйна изгуби част от територията си в родния на Ахметов източен район Донбас от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Ахметов направи преобразования и до края на годината енергийният му холдинг DTEK ще приключи третия си вятърен парк. Освен това управлява два соларни парка, сред които най-големият украински. Той е вторият по големина играч в сектора на възобновяемата енергия в Украйна след CNBM.

Всички тези компании зависят от преференциалните зелени тарифи за успеха си.

Системата за преференциалните цени досега се оказа успешна, като се има предвид, че инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в третия най-привлекателен сектор за преки инвестиции в Украйна след селското стопанство и сектора на информационните технологии, посочва в изявление DTEK на Ахметов. "Както и в други страни, въвеждането на специфична регулаторна рамка бе изключително важно за решението на DTEK и други инвеститори да започнат да инвестират в този сектор и бе предварително условия за привличане на чуждестранен дългосрочен дълг за финансирането на необходимото внесено оборудване".

Събратът милиардер на Ахметов магнатът от аграрния сектор Юрий Косюк се насочи към биогаза, а мултимилионерът и инвеститор в технологичния сектор Васил Хмелницки изгради соларен парк.

Външни се опитват да влязат

Високите преференциални цени изкушиха и чуждестранни инвеститори. Компании, като се започне с френската Total и се стигне до фирми от Китай, САЩ, Канада, Норвегия и Литва наливат пари в украинската възобновяема енергия.

Украйна, която непрекъснато е определяна като една от най-корумпираните страни в света според годишния индекс на "Трансперънси интернешънъл", не е лесно място за правене на бизнес. Чуждестранните компании харчат огромни суми от инвестициите си за адвокати, за да разберат как функционира системата.

"Ако попитате адвокатите с какво се занимават днес, те се занимава само с проблеми в зелената енергия," каза Анди Хъндър, шеф на Американската търговска камара в Украйна. Инвеститорите се оплакват, че начинът, по който се определят преференциалните цени е непрозрачен и непредвидим, а и е трудно външни хора да се ориентират. Получаването на свързване с електропреносната мрежа се описва като "проблемна зона" от един от инвеститорите. А политическата и регулаторната среда остава силно променлива.

"Дали се изправяме пред трудности? Със сигурност, но ги преодоляваме," казва Майкъл Юркович, главен изпълнителен директор на TIU Canada.

"Имаме дългосрочна перспектива (...) Затова продължаваме да се движим напред с изграждането на втория ни соларен парк край град Николаев, като имаме планове за строителството на още два обекта в Одеса по-късно тази година, което ще повиши общото ни електропроизводство до 56 мегавата до края на годината", допълни той.

Тази година общо зеленият енергиен украински капацитет се очаква да нарасне с 50% до 3 гигавата. Мнозина обаче се притесняват, че зелените субсидии ще направят електричеството прекалено скъпо. Миналата година средната сметка за електроенергия на домакинство нарасна с 19%, докато търсенето на енергия се повиши само с 2%. Част от това поскъпване се дължи на зелените субсидии, а друга част на настояването на Международния валутен фонд Украйна да прекрати субсидиите за газа, които изкривяват пазара.

Парламентът обсъжда няколко различни закона, които съдържат доста разминаващи се положения, създава се обаче впечатлението, че системата ще се откаже от преференциалните цени и ще премине към търговете, като това може да се случи по-скоро от 2020 година. Само че огромните пари и направените вече капиталовложения на инвеститорите, които са изграждали съоръженията според съществуващия закон, превърнаха процеса в лобиране без правила.

Усилието да се промени системата се натъква на упорита съпротива както от олигарсите, така и от чуждестранните инвеститори, които се притесняват, че кранчето на зелените пари ще бъде затворено.

"Има много упорито и жестоко лоби в парламента", казва Биелкова.

(От БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни

Много турци ще посетят съседните гръцки острови предстоящите дни, съобщава турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Турските граждани имат тридневна почивка - от този уикенд до понеделник включително, когато ще бъде отбелязан Денят на демокрацията и националното единство. Хиляди турски туристи са решили да прекарат почивните дни на съседните

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

Започват скоростния път от Мездра до Ботевград

КЗК позволи да се сключи договор с изпълнителя въпреки жалба срещу избора му Строежът на скоростния път от Мездра до Ботевград може да започне, въпреки че обществената поръчка се обжалва. От Комисията за защита на конкуренцията са отхвърлили жалба на “Трейс груп холд” и са постановили предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител.

Халкидики след бурята - отново към нормален живот (Снимки)

Халкидики след бурята - отново към нормален живот (Снимки)

Отстранени са проблемите със снабдяването с ток и вода в районите на полуостров Халкидики в северна Гърция, които бяха засегнати от мощна буря в сряда вечерта. Това съобщиха днес представители на местните органи на властта, цитирани от в. "Катимерини" и БТА. Бурята отне живота на седем души и причини наранявания на около 100 други.

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони, в които има регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от служители на Изпълнителната агенция по горите. Това съобщи съветникът на министърът на земеделието,

"Блумбърг": Предстоят санкции срещу Турция

"Блумбърг": Предстоят санкции срещу Турция

Екипът на президента на САЩ Доналд Тръмп е взел решение относно пакета от санкции, който да обяви срещу Турция заради покупката и доставката на руски зенитни ракетни системи С-400, съобщава "Блумбърг", като се позовава на запознати източници. Санкциите ще бъдат обявени в края на идната седмица. Администрацията е избирала измежду три пакета мерки.

ВАС не разреши договор за “Турски поток” през България (Обзор)

ВАС не разреши договор за “Турски поток” през България (Обзор)

Върховният административен съд отхвърли искане на консорциума “Газово развитие и разширение в България” да разреши предварително изпълнение за изграждане на продължението на “Турски поток” през България. Консорциумът бе класиран на второ място, но с мотив, че първият - саудитският консорциум “Аркад”,

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации, предаде репортер на БГНЕС. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да

За половин година България падна с едно място в  класацията по скъпотия

За половин година България падна с едно място в класацията по скъпотия

За последната половин година в България животът е станал малко по-евтин и страната ни е паднала с едно място в Европа в класацията за цената на живота, която се прави от дигиталната платформа NUMBEO. Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите,

Най-коментирани

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността и страната е уверена в привличането на повече дългосрочни чужди инвестиции, заяви на днешната си пресконференция Мън Уей, говорител на Държавната комисия за развитие и реформи, предава Радио "Китай". „Повечето от фирмите, които се изтеглиха от страната са от средно и ниско ниво и

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

ВАС не разреши договор за “Турски поток” през България (Обзор)

ВАС не разреши договор за “Турски поток” през България (Обзор)

Върховният административен съд отхвърли искане на консорциума “Газово развитие и разширение в България” да разреши предварително изпълнение за изграждане на продължението на “Турски поток” през България. Консорциумът бе класиран на второ място, но с мотив, че първият - саудитският консорциум “Аркад”,

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Ангелкова се срещна в Златни пясъци с водещи туроператори

Ангелкова се срещна в Златни пясъци с водещи туроператори

Отличните резултати от последните години ще бъдат затвърдени, ако през трудната 2019 г. заедно убедим партньорите си в потенциала на дестинация България Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в курорта Златни пясъци работна среща с представители на водещи туроператори, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

IDC очаква инвестициите на Китай в изграждането на „умни" градове да надхвърлят $39 млрд. до 2023 г.

IDC очаква инвестициите на Китай в изграждането на „умни" градове да надхвърлят $39 млрд. до 2023 г.

Инвестициите на Китай в изграждането на „умни" градове ще надхвърлят 39 милиарда долара към 2023 г., се казва в доклад на международната за анализи IDC. През миналата година Пекин, заедно с Шанхай, са били на пето място в света по разходи в сферата, предава Радио "Китай". Приоритетните области, включително устойчиви енергийни и инфраструктурни

Трайчо Трайков за „Фолксваген”: Няма качествени кадри, липсва и инфраструктура

Трайчо Трайков за „Фолксваген”: Няма качествени кадри, липсва и инфраструктура

„Не искам да влизам в ролята на врачка, но се очертава решение, което не е в наша полза”. Това коментира пред bTV Трайчо Трайков за позиционирането на новия завод на „Фолксваген”. Компанията избира къде да изгради новия си завод между Турция и България, но според публикации в германската преса югоизточната ни съседка ще бъде предпочетена.

Халкидики след бурята - отново към нормален живот (Снимки)

Халкидики след бурята - отново към нормален живот (Снимки)

Отстранени са проблемите със снабдяването с ток и вода в районите на полуостров Халкидики в северна Гърция, които бяха засегнати от мощна буря в сряда вечерта. Това съобщиха днес представители на местните органи на властта, цитирани от в. "Катимерини" и БТА. Бурята отне живота на седем души и причини наранявания на около 100 други.

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

Търговията със селскостопанска продукция между Китай и страните от „Един пояс, един път" бележи стабилен ръст

Търговията със селскостопанска продукция между Китай и страните от „Един пояс, един път" бележи стабилен ръст

Търговията на Китай със селскостопански продукти от страните в инициативата „Един пояс, един път" бележи ръст за 2018 г., като обемът и е бил 77 милиарда долара, съобщиха от Министерството на земеделието и селските райони в петък. Китай е стартирал повече от 650 инвестиционна проекта в селското стопанство на стойност 9,44 милиарда долара,

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

Горанов за атаката над НАП: Героизираме едно престъпление

Горанов за атаката над НАП: Героизираме едно престъпление

Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива. Не трябва да съдим IT специалистите. Трябва да бъдем максимално защитени и да се укоряваме за пропуските. Трябва да ставаме по-добри от тези неща и да осъзнаваме, че това е престъпление. Това каза пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов за изтичането на данни от НАП.

632 лв. годишно печелят допълнително нископлатените, ако не плащат данък

632 лв. годишно печелят допълнително нископлатените, ако не плащат данък

Ако се въведе необлагаем минимум за доход, равен на минималната заплата, всеки работещ на нея ще има допълнителен доход от 632 лв. за година. Така председателят на КНСБ Пламен Димитров анонсира исканите от синдиката промени в данъчната политика. Дискусията с финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации, предаде репортер на БГНЕС. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да

Официално: Избраха Васил Грудев за новия шеф на фонд "Земеделие", бивш министър е

Официално: Избраха Васил Грудев за новия шеф на фонд "Земеделие", бивш министър е

Днес, на свое заседание, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ избра ново ръководство на Фонда. За изпълнителен директор на ДФЗ е избран бившият земеделски министър Васил Грудев. По-рано през деня стана ясно, че досегашният изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков подава оставка.

Минималната работна заплата става 610 лева през 2020 г.

Минималната работна заплата става 610 лева през 2020 г.

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова - началник на отдел "Жизнено равнище и демографска политика" в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево. Сега тя е 560 лева, предава Канал 3.  Докато с нарастването на минималната работна заплата вървим добре,

Парламентът одобри допълнителни 2,1 млрд. лева за нови изтребители

Парламентът одобри допълнителни 2,1 млрд. лева за нови изтребители

Парламентът актуализира държавния бюджет за 2019 г. и увеличи разходите по бюджета на Министерството на отбраната с 2,1 млрд. лева. Промените в Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2019 г. бяха приети на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание. На първо четене измененията бяха подкрепени от 117 народни

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),