Зелените олигарси на Украйна

  • 0
authorАвтор: Катя Горчинская, европейско онлайн издание на "Политико"

Зелените олигарси на Украйна

Снимка: Pixabay

Украйна преживява бум на зелената енергия благодарение на едни от най-щедрите субсидии в света.

Страната привлича инвестиции от цял свят, но едни от най-облагодетелстваните са влиятелните украински олигарси, които използват непрозрачната система на субсидиите, за да забогатеят още повече. Въпреки нарастващите цени възобновяемата енергия представлява малка част от украинския енергиен микс.

Печелещите от зелената енергия упорито се стремят да запазят сегашната система, тъй като украинският парламент обмисля закон, който ще промени правилата, като се въведат търгове на пазарна основа вместо субсидиите. Това е въпрос, който едва ли ще бъде решен до края на сегашните президентски избори в Украйна.

Засиленият растежа на зелената енергия започна през 2015 година, когато Украйна определи много високи "преференциални цени " (feed-in tariffs) в сила до 2030 година и отмени предишно драконовско законово изискване да бъдат използвани местни компоненти в производството на възобновяемата енергия. "Преференциалните цени" са цените, които се плащат на производителя, за да продава в общия енергийна система.

В момента производителите на слънчева електроенергия продават на цена 15-16 цента за 100 киловатчаса, а производителите на вятърна енергия получават по 10,2 цента за 100 киловатчаса. Цените са в евро, а не в гривни, което защитава инвестициите от колебанията на валутните курсове. Има и допълнителен бонус при използването на украинско оборудване.

За сравнение, производителите на ядрена енергия получават 1,7 цента, а топлоцентралите - 5,8 цента.

"Преференциалните цени за зелените проекти в Украйна са едни от най-високите в света, което прави инвестициите в този сектор много привлекателни," посочва консултантската компания Baker McKenzie в документ от февруари миналата година.

Местните политици и бизнесмени бяха много напред в играта и бързо схванаха, че зелените субсидии са нов начин да заграбят по-голям дял от богатството на страната.

До края на миналата година източниците на възобновяема енергия осигуряваха 1,9% от общото производство на електроенергия в страната, но представляваха 8,6% от общата сметка на стойност 5,5 милиарда евро, според националния регулатор. Украинската национална енергийна стратегия призовава възобновяемата енергия да представлява 11% от брутното окончателно енергийно потребление до 2020 година и 25% до 2035 година спрямо 2,6 % процента през 2018 година.

До началото на 2019 година регулаторът даде на 313 компании преференциални цени, а много от тях са свързани с богати и добре ориентирани политически украинци.

Най-малко 35 от тези компании принадлежат на членове на парламента, техни роднини или на техни бивши или настоящи приближени, които понякога са използвани като параван, за да се скрие истинският собственик в Украйна, сочи проучване от февруари на независимия новинарски сайт Ekonomichna Pravda.

Още 19 компании са свързани с представители на местните власти в регионите, където проектите на зелената енергия никнат като гъби. Около 30 други компании са собственост на около 6-тима души от списъка на най-богатите украинци, както и на едър бизнес, който се възползват от предоставената възможност.

Субсидиите за зелена енергия създадоха нова олигархия, каза Олга Биелкова, депутат на от "Блока" на президента Петро Порошенко, специалист по енергийните въпроси.

Игра за хора с вътрешна информация

Олигарсите са украинското проклятие от десетилетия. Една шепа хора забогатяха в хаоса след разпада на Съветския съюз през 1991 година и те държат здраво не само икономиката, но също и политическата власт, и медиите. Тимъти Аш, икономист от Лондон, работещ за BlueBay Asset Management, който следи нововъзникващите пазарни икономики, е на мнение, че олигарсите контролират около 40% от украинската икономика.

Макар по-голяма част от богатството и влиянието им да идва от по-традиционни индустрии като металургията, конвенционалната енергия и селското стопанство, олигарсите не пропускат нови възможности за печалби.

По този начин бе даден тласък на сектора на зелената енергия при управлението на бившия президент Виктор Янукович.

Първият закон за насърчаване на производството на зелена енергия бе одобрен през 2008 година, но високите разходи за инвестиции навремето, наред със спъващото изискване да се използват местни компоненти, както и други регулаторни пречки, означаваха, че само първият вицепремиер Андрий Клюев и брат му Серхий Клюев, мултимилионери, близки до Янукович, са били в състояние да започнат този бизнес.

Те създадоха първата голяма украинска компания за слънчева енергия Activ Solar. Тя притежаваше шест електроцентрали в Одеска област и Крим до края на 2012 година с общ капацитет 313 мегавата.

След като братя Клюеви губят влияние, когато покровителят им Янукович избяга от страната през 2014 година, повечето техни активи в слънчевата енергия са купени от китайската CNBM International Corporation, а някои са изгубени при руското анексиране на Крим.

Променен закон за възобновяемата енергия от 2015 година привлича още олигарси в бизнеса, включително най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов.

Ахметов вече притежаваше множество активи в традиционното производство на електроенергия, включително топлоцентрали, въглищни мини, петролни и газови активи, както и разпределителни мрежи.

Бизнесът му понася тежък удар, след като Украйна изгуби част от територията си в родния на Ахметов източен район Донбас от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Ахметов направи преобразования и до края на годината енергийният му холдинг DTEK ще приключи третия си вятърен парк. Освен това управлява два соларни парка, сред които най-големият украински. Той е вторият по големина играч в сектора на възобновяемата енергия в Украйна след CNBM.

Всички тези компании зависят от преференциалните зелени тарифи за успеха си.

Системата за преференциалните цени досега се оказа успешна, като се има предвид, че инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в третия най-привлекателен сектор за преки инвестиции в Украйна след селското стопанство и сектора на информационните технологии, посочва в изявление DTEK на Ахметов. "Както и в други страни, въвеждането на специфична регулаторна рамка бе изключително важно за решението на DTEK и други инвеститори да започнат да инвестират в този сектор и бе предварително условия за привличане на чуждестранен дългосрочен дълг за финансирането на необходимото внесено оборудване".

Събратът милиардер на Ахметов магнатът от аграрния сектор Юрий Косюк се насочи към биогаза, а мултимилионерът и инвеститор в технологичния сектор Васил Хмелницки изгради соларен парк.

Външни се опитват да влязат

Високите преференциални цени изкушиха и чуждестранни инвеститори. Компании, като се започне с френската Total и се стигне до фирми от Китай, САЩ, Канада, Норвегия и Литва наливат пари в украинската възобновяема енергия.

Украйна, която непрекъснато е определяна като една от най-корумпираните страни в света според годишния индекс на "Трансперънси интернешънъл", не е лесно място за правене на бизнес. Чуждестранните компании харчат огромни суми от инвестициите си за адвокати, за да разберат как функционира системата.

"Ако попитате адвокатите с какво се занимават днес, те се занимава само с проблеми в зелената енергия," каза Анди Хъндър, шеф на Американската търговска камара в Украйна. Инвеститорите се оплакват, че начинът, по който се определят преференциалните цени е непрозрачен и непредвидим, а и е трудно външни хора да се ориентират. Получаването на свързване с електропреносната мрежа се описва като "проблемна зона" от един от инвеститорите. А политическата и регулаторната среда остава силно променлива.

"Дали се изправяме пред трудности? Със сигурност, но ги преодоляваме," казва Майкъл Юркович, главен изпълнителен директор на TIU Canada.

"Имаме дългосрочна перспектива (...) Затова продължаваме да се движим напред с изграждането на втория ни соларен парк край град Николаев, като имаме планове за строителството на още два обекта в Одеса по-късно тази година, което ще повиши общото ни електропроизводство до 56 мегавата до края на годината", допълни той.

Тази година общо зеленият енергиен украински капацитет се очаква да нарасне с 50% до 3 гигавата. Мнозина обаче се притесняват, че зелените субсидии ще направят електричеството прекалено скъпо. Миналата година средната сметка за електроенергия на домакинство нарасна с 19%, докато търсенето на енергия се повиши само с 2%. Част от това поскъпване се дължи на зелените субсидии, а друга част на настояването на Международния валутен фонд Украйна да прекрати субсидиите за газа, които изкривяват пазара.

Парламентът обсъжда няколко различни закона, които съдържат доста разминаващи се положения, създава се обаче впечатлението, че системата ще се откаже от преференциалните цени и ще премине към търговете, като това може да се случи по-скоро от 2020 година. Само че огромните пари и направените вече капиталовложения на инвеститорите, които са изграждали съоръженията според съществуващия закон, превърнаха процеса в лобиране без правила.

Усилието да се промени системата се натъква на упорита съпротива както от олигарсите, така и от чуждестранните инвеститори, които се притесняват, че кранчето на зелените пари ще бъде затворено.

"Има много упорито и жестоко лоби в парламента", казва Биелкова.

(От БТА)

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Собственикът и генерален директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че производителят на електромобили ще остане без никакви пари до 10 месеца, ако ръководството не вземе сериозни мерки за съкращаване на разходите. Това става ясно от писмо на Мъск до служителите му, което попадна в американските медии, цитирани от automedia.investor.bg.

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от автомагистрала, свързваща Западна Европа и Гърция, като изключи стеснен участък, който затрудняваше шофьорите от десетилетия, информира ДПА. Двадесет и шесткилометровата отсечка на стойност 450 милиона евро е изградена на труден терен в Гърделичката клисура, на около 300 км южно от Белград, предава БТА.

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първата влакова композиция за изграждащото се метро в Солун беше посрещнат днес с церемония в депото в града, съобщи АНА-МПА. На церемонията присъства и министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Той обяви, че през следващите дни ще бъде извършено сглобяването на композицията и скоро след това ще започнат тестовете й,

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре  работещи държавни фирми

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре работещи държавни фирми

Икономиката и финансовата системи са стабилни, изоставане има в социалната закрила, здравеопазването, инвестициите в науката Европейската комисия препоръчва на България по-бърз ръст на доходите и по-ефективно управление на държавните предприятия. Брюксел настоява също да се държи под контрол инфлацията,

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Частни улици пречат на фирмите да работят нормално, общината ще ги купи Премиерът лови бас, че шаситата на автомобилите БМВ ще се правят в Шумен Държавата ще отпусне целево на община Стара Загора около половин милион лева още в сряда на заседанието на МС, за да изкупи тя частните улици в района на бившия Азотно-торов завод и да облекчи работата на

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Гръцката опозиция критикува предизборно Ципрас,че не е създал условия за връщане на гръцките компании от България, предаде БНР. Гръцкият бизнес е привлечен в България от "стабилна икономическа среда", съобщават гръцките медии. Над 15 хиляди гръцки компании са се прехвърлили в България, съобщава гръцкото издание "Икономистас".

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина до четиримесечен минимум спрямо долара, след като преговорите за Брекзит между консерваторите и лейбъристите се провалиха. По-рано днес лидерът на опизицията Джереми Корбин обяви, че няма постигнат резултат от продължилите няколко седмици преговори с екипа на премиера Тереза Мей, съобщи economic.bg.

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

Външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатерина Захариева поставиха капсула на времето в основите на сградата Капсула на времето поставиха в основите на бъдещата сграда на посолството на Германия в България външните министри на двете държави Хайко Маас и Екатерина Захариева. В нея бяха сложени Конституция на Германия по повод

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

Най-коментирани

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе от 9 до 11 декември в гр.Панама. Това заяви на вчерашната си пресконференция председателят на Китайската асоциация за насърчаване на международната търговия Гао Йен, предава Радио "Китай". Тя посочи, че асоциацията ще използва срещата на върха,

САЩ може да смекчат скоро някои 
търговски ограничения срещу "Хуауей"

САЩ може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей"

Съединените щати може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей" (Huawei), след като включването на китайския телекомуникационен гигант в американския "черен списък" тази седмица направи купуването от компанията на стоки американско производство почти невъзможно, предаде Ройтерс. Възможно е министерството на търговията на САЩ да

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Още четири забележителности в Китай получиха титлата „национален курорт", с което броят им достигна 30. Според Министерството на културата и туризма четирите курорта включват планинска забележителност в провинция Съчуан, крайречен район в туристическия град Гуейлин в провинция Гуанси-Джуан, и тематичен курорт в провинция Гуандун,

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети АЕЦ "Козлодуй" утре - 20 май, след 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Петкова ще се запознае с дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Ремонтната програма започна на 1 май и включва техническо обслужване и презареждане на реактора

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол е намалял този месец до 500 000 барела на ден или по-малко, след като Съединените щати засилиха натиска върху основния източник на приходи за страната, предаде Ройтерс, цитирайки статистика и източници от сектора. През май миналата година САЩ се изтеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма,

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Този четвъртък строители съединиха двата участъка на най-широкия мост над река Яндзъ. Съоръжението е дълго 7548 м и широко 48 м. Намира се в град Ухан, централната провинция Хубей. Мостът е двупосочен с общо 10 ленти, максимално разрешената скорост на движение по него е 100 км/ч, предава Радио Китай.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Намаляват се сроковете за рекламация на изравнителните сметки за парно. В момента който не е осигурил достъп за отчитане на уредите, може да поиска допълнителен отчет и преработване в срок от 3 месеца от получаване на изравнителната сметка. Предвижда се рекламациите да са с фиксирана дата - до 31 август.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, съобщиха от министерството. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

"Германският външен министър от 2015 г. не е идвал в страната. И фактът, че Хайко Маас беше в понеделник - непосредствено преди края на предизборната кампания за евроизборите, показва, че Германия счита БЪлгария за наистина силен партньор и много силна проевропейска държава", коментира външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция утре, 22 май. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната,

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които са частна собственост. Това възложи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отворена е постъпилата оферта на „ИСА 2000“ ЕООД за изработване на технически проект и строителство на локални платна на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а индикативната стойност на поръчката е 15,5 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Ресторантската верига на звездния готвач Джейми Оливър обявява фалит, застрашавайки 1300 работни места, предаде Асошиейтед прес. Компанията посочи, че е преминала под административно управление, което е форма на защита от кредитори при фалит, и назначи консултантската фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) да следи процеса.

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Това е моментът, който Huawei Technologies чакаше, пише Bloomberg в свой анализ, цитиран от economic.bg. Производители на чипове, сред които Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom, обявиха, че няма да извършват доставки за китайския гигант до следващо нареждане. Сега те се нуждаят от допълнително пояснение от администрацията на Доналд Тръмп дали могат

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Проектът "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия, ще я превърне в транзитна страна на газ и ще й гарантира надеждни доставки на синьо гориво, заяви днес по сръбската национална телевизия РТС министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич, предаде ТАСС.