Велико Търново бе домакин на първата българо-руска кръгла маса на тема „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще”. Форумът се проведе в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Участваха десетки представители на български и руски общини, туроператори, музеи, културни институции, предадоха от общината.

Кръглата маса бе открита от кмета Даниел Панов и министъра на туризма Николина Ангелова. В приветствието си Панов подчерта, че духовните и културните връзки и близост между българския и руския народ датират от векове и са много силни.

„Велико Търново – със своето богато културно-историческо наследство, с многобройните църкви и манастири, има какво да покаже на руските туристи. Надявам се, че доброто ни партньорство и новите възможности на туристическия пазар ще върнат славата на българския туристически продукт“, каза кметът на старопрестолния град.

Министър Николина Ангелкова съобщи, че през 2018 г. България е посетена от 9,2 млн. чуждестранни туристи, а държавата, местните власти и бизнесът полагат усилия страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Официални гости бяха също генералните консули на Руската федерация във Варна Владимир Климанов и в Русе Андрей Громов, търговският представител Константин Артюшин, областният управител проф. Любомира Попова. Двадесет и трима бяха участниците в руската делегация, сред тях и ръководители и членове на туристическите администрации на 12 руски региона.