За 4 години се е увеличил почти двойно, туристите в столицата с 13% ръст за година

В столицата средният приход от хотелска стая е достигнал 50 евро, а средният разход, който прави всеки гост на града за една нощувка, е 57 евро. Той дава и средно по 25 евро на ден за други разходи, показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за миналата година.

Приходите на хотелите са се вдигнали рязко след 2014 г. По време на кризата този показател е паднал с повече от 30%, а през 2015 г. е бил 32 евро.

София е била посетена от 1,3 млн. гости за една година, като ръстът на годишна база е с 13%, а на направените нощувки – 15%. 65 на сто от гостите са били чужденци. Най-много са от Италия, следвани от Великобритания, Германия, Гърция, Израел и Турция.

Ръстът на туристите се дължи най-вече на нискотарифните авиокомпании. Туристите, идващи с тях, правят среден престой от 1,8 дни в София, като харчат средно по 53,05 лв. на ден за храна, напитки и развлечения.

4- и 5-звездните хотели в София в момента са 42, но около 84% от броя на леглата е в хотели, които не са част от международни вериги. Това съотношение ще се промени до 2-3 години, тъй като редица чужди вериги строят в момента обекти.

Според анализа стаите, които се предлагат чрез AirBNB, са се увеличили 10 пъти за последните 5 години и в момента са 2352. Средната цена за нощувка в тях е 35 евро, а средният месечен доход от отдаването под наем на такъв имот е 492 евро.

Данните са част от доклад на агенцията, който ще бъде представен по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм във вторник в хотел “Интерконтинентал” от изпълнителния директор на агенцията Владимир Данаилов.