Изграждането му стартира през юли

Това ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност, казва министърът

Министърът на финансите Владислав Горанов очаква до две години офисът на Световната банка в България да заработи на пълен капацитет.

Изграждането ще се осъществи поетапно. Началната фаза се очаква да стартира още през юли тази година. Първият подобен център в света извън седалището на Световната банка във Вашингтон е открит в Индия през 2001 година.

Пълният капацитет от над 300 души се планира да бъде постигнат в петгодишен срок. Аз мисля, че и до две години ще се случи, коментира финансовият министър на последното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма. Тогава министрите гласуват

да се предложи

на парламента

да ратифицира

споразумението

със Световната банка.

Владислав Горанов подписа документа преди няколко дни с управляващия и главен административен директор на Световната банка Шаолин Янг. Това стана по време на пролетните срещи на Световната банка и на Международния валутен фонд във Вашингтон.

На заседанието на правителството Горанов посочва, че в центъра на Световната банка в София се планира да работят голям брой компютърни специалисти и други висококвалифицирани мотивирани експерти. Те щели да разширят услугите, предоставени от централата на Световната банка, към нейните звена в целия свят и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

Очаква се новата структура да осигури възможност за непрекъсваемост на дейности, предоставяне на услуги в областта на информационните технологии и финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси на банката. Установяването на структурата в София ще има

положително

влияние върху

икономическата

среда в страната,

посочва министърът.

Освен че ще осигури работни места за високотехнологични специалисти, ще спомогне и за надграждането на потенциала в сектори с висока добавена стойност.

“В допълнение, присъствието на авторитетна организация като Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции”, смята Горанов. Той благодари и на министъра на икономиката Емил Караниколов за съдействието в хода на реализацията на проекта.