"Северен поток 2" готов до края на годината, България в изолация

  • 1
authorАвтор: Капка Тодорова, Берлин

"Северен поток 2" готов до края на годината, България в изолация

Успоредно със строежа в Лубмин германците вече изграждат и отклонения за Чехия.

С двете тръби от Русия през Балтийско море Германия се превръща в енергиен гигант за Европа

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща да се прекрати строежът на “Северен поток 2”. Кандидатът и най-вероятен бъдещ шеф на Еврокомисията - Манфред Вебер, обяви в интервю за “Дойче веле”, че ще спре този проект след изборите.

САЩ заплашиха със санкции всички фирми, които участват в строежа. Дания се опитва да възпрепятства минаването на тръбата през териториалните ѝ води. Източна Европа – най-вече Полша и балтийските държави, нееднократно изразиха опасенията си, че “Северен поток 2” ще направи Европа твърде зависима от руския газ. А България и регионът около нас

трябва да се

приготвят за

повишаване на

цените на газа

след тръгването на втория “Северен поток”.

Има ли тогава шанс той въобще да бъде завършен? Да, и то до края на годината, както е по план, заявиха пред “24 часа” от строителната фирма в немската част на газопровода. Де факто в германските акваториални води тръбата вече е положена и изходът ѝ край Лубмин, на 250 км от Берлин, е готов. Готова е и в руската си част и в момента се полагат тръби усилено в морето около Дания.

Дания обаче прие закон, че нейните акваториални води се командват от външното ѝ министерство и какво се случва в тях, зависи от нарежданията на външния министър и кабинета. За да не попадат в зависимост от политическите настроения в Дания, строителите на “Северен поток 2” в момента заобикалят страната.

Що се отнася до заплахите на Европейския парламент и евентуалния бъдещ шеф на Еврокомисията, говорителят на “Северен поток 2” Йенс Мюлер заяви: “Ние работим според настоящото законодателство. Всичко в нашия проект е подготвено и извършено в съответствие с приетите закони. Имаме разрешения за строеж и за експлоатация от четирите страни, през които минаваме – Русия, Финландия, Швеция и Германия. Проектът се строи в съответствие с европейското законодателство за опазване на околната среда и с международното морско право. От наша гледна точка правната рамка, в която работим, е изчерпателна и без пробойни. Това не може да се променя със задна дата”.

“Северен поток 2” не вижда и опасност от провал заради американските санкции. Актуалното законодателство, според което САЩ могат да налагат санкции за руския газ, е прието на 31 октомври 2017 г. В него се посочва, че САЩ имат право да налагат санкции на други държави по собствено усмотрение и след обсъждане с правителствата на страни съюзници. Целта на тези санкции е

да се запази

енергийната

сигурност на САЩ

и техните съюзници

и всякакви инвестиции, които са договорени и направени преди 2 август 2017 година не са обект на санкции по този закон. А финансовото споразумение, подсигуряващо строежа на “Северен поток 2”, е подписано с инвеститорите през април 2017 г. Това на практика означава, че законът, позволяващ санкции заради руски газ в Европа, е приет така, че не засяга “Северен поток 2”. 

Строителите на тръбата твърдят официално, че те не се стремят да изместят други газови проекти в Европа, а напротив – поздравяват строежа на максимален брой тръби. “В следващите години очакваме нуждите от газ в Европа да се увеличат. Същевременно добивът в Европа и в Норвегия ще намалее и няма да е достатъчен. Ще възникне дефицит от 100-120 милиарда кубични метра газ годишно, който трябва да се запълни. “Северен поток 2” има капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно и ще запълни само половината от тази нужда. Затова и всякакви други проекти – както за тръбопроводи, така и за втечнен газ, са добре дошли”, посочи Мюлер пред “24 часа”. 

Дали България тогава ще може да черпи газ от “Северен поток 2”? Строителите му не могат да дадат конкретен отговор. Теоретично всяка държава в Европа ще може да ползва газ от него. Това е и целта на Германия – да се превърне в основен преразпределител на газа за Европа. “Търговията ще зависи и от договорите с износителя – а това е “Газпром експорт”.

Теоретично е

възможно да се купи

газ за България

и дори да не става дума за директен поток по тази тръба, все пак към българските потребители да потече закупеното количество газ, което виртуално е преструктурирано и идва от друга тръба, но по цените на тази”, смятат строителите.

Всъщност според техните разчети, които “24 часа” видя, България ще е зависима по-скоро от втечнен газ, идващ през Гърция, отколкото от газа от “Северен поток 2”. До 2-3 години над 50% от нуждите ни ще се покриват през Гърция според тях. Все още не е ясно и какво ще стане с газа през Украйна. Строителите са убедени, че нуждата от него няма да намалее. За да подсигури Украйна, че няма да попадне изцяло под властта на “Газпром” и да бъде изнудвана чрез тотално спиране на газоподаването, германската канцлерка Ангела Меркел договори с Кремъл и “Газпром” през Украйна да минава газ, достатъчен, за да ѝ осигурява транзитните такси. Това е уж условие за тръгването на “Северен поток 2”.

В края на март обаче руският енергиен министър внезапно обяви, че няма 100% сигурност за тези доставки, тъй като Украйна не поддържа газопреносната система, тя е остаряла и твърде скъпа за “Газпром”. От “Северен поток 2” посочиха, че за сигурни газови доставки отговорност носи и съответната страна, през която минава тръбата. Украйна според тях е длъжна да я направи сигурна и да я модернизира. В противен случай може да се стигне до проблеми. Ако това стане, а газовият хъб с Гърция не е готов, България може да се озове в енергийна изолация. 

За да не се оказва в ситуацията на Украйна, Германия успя през февруари да промени европейското законодателство и вече пълновластен

господар на тръбата

за газ в ЕС ще е

онази страна, в

която тя излиза

Тоест за “Северен поток 2” в Европа това няма да е “Газпром”, а Германия. Закон, който ако бе приет при проекта за “Южен поток”, щеше да подсигури изпълнението му. Тогава обаче той бе спрян от ЕС заради риска от твърде голяма зависимост от “Газпром”.

С двата Северни потока Германия ще подсигури енергийната си революция – тя засега е единствената държава в света, която заради климата реши да се откаже от атомни централи и въгледобив. Залага изцяло на развитието на зелените технологии и газа. Успоредно с това, с тръгването на “Северен поток 2” тя ще се превърне в енергиен гигант в Европа и ще направи икономическата си мощ многократно по-голяма. В същото време Източна Европа ще трябва вероятно да вдигне цените на газа – втечненият все още е несравнимо по-скъп и с умножаването на тръбите за газ от Русия това няма да се промени скоро.

 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата за успех на дружеството - инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и професионалисти Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и професионалисти. Това е рецептата за успех на “Асарел-Медет” АД,

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

Сривът на веригата италиански ресторанти на Джейми Оливър му е коствал 25 000 долара лични средства. Кредиторите също имат загуба от 83 милиона паунда, които инвестирали в бизнеса, за да се опитат да го спасят, разкрива "Дейли мейл". Оливър е бръкнал в собствената си банкова сметка, за да изплати заплатите на 1000 служители, които бяха съкратени.

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В събота бяха потвърдени като положителни пробите, взети от свинекомплекса в с. Николово, Русенско,

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена през 2024 и 2025 г. През септември Сърбия ще открие своята част от магистралата от Ниш до българската граница. Това заяви вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Димитровград с българския министър на транспорта Росен Желязков.

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони, в които има регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от служители на Изпълнителната агенция по горите. Това съобщи съветникът на министърът на земеделието,

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации, предаде репортер на БГНЕС. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да

Най-коментирани

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността и страната е уверена в привличането на повече дългосрочни чужди инвестиции, заяви на днешната си пресконференция Мън Уей, говорител на Държавната комисия за развитие и реформи, предава Радио "Китай". „Повечето от фирмите, които се изтеглиха от страната са от средно и ниско ниво и

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

Очаква се Националната агенция по приходите (НАП) да пусне до часове приложението, с което всеки ще може да провери изтекли ли са личните му данни при безпрецедентната хакерска атака. В момента се извършват тестове за уязвимости. Стана ясно още, че при нужда може да бъдат спирани някои електронни услуги на агенцията.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Мнозинството в Народното събрание не прие предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г., съобщи БТА. Предложението е отхвърлено от депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се". Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

До края на седмицата ще бъде възстановена продажбата на месечни винетки за автобуси и камиони, обещаха от националното тол управление. Проблемът с тяхната наличност се появи преди седмица, предава БНТ.  Продажбата на eдномесечни винетки беше спряна, заради очакваното пускане на ТОЛ системата през август.

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Спират временно шест електронни услуги на НАП

Спират временно шест електронни услуги на НАП

6 електронни услуги на НАП могат да са временно недостъпни, информират от агенцията по приходите. За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги.

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

През следващата година ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи днес след заседание на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова, предава  БТА. Тя уточни, че размерът на парите ще стане ясен в края на август. Министърът уточни, че разчетите още не са готови,

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас, съобщават от МТИТС. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G,

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати за ръководител на МВФ -реформа, която би могла да изчисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това съобщава днес "Файненшъл Таймс", цитирана от economic.bg.  Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция,

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Бившият приватизационен фонд „Родна земя холдинг” АД, който е собственик на веригата магазини HomeMax, иска да купи веригата магазини HIT. Потенциалният купувач вече е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се разреши сделката, предава economic.bg. Освен това „Родна земя” е собственик на дружество за продажба на аудио- и

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв.
ще загуби търновец от заплата в плик

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв. ще загуби търновец от заплата в плик

Минимум 70 330 лв. за 30 години труд ще загуби търновец, ако работи без трудов договор. Това изчислили от КНСБ в рамките на кампанията "Сивото убива" на база на данните за средната заплата в областта на НСИ. "Обикновено за това обвиняваме работодателите, но доста работещи искат от тях да не сключват писмени договори или официално да им дават

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

Свинското поскъпна с 19 ст. за седмица

Свинското поскъпна с 19 ст. за седмица

За седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограмът на свинското в момента се търгува средно за 7,60 лв. По същото време миналата година цената е била 7,53 лв. 40% от свинското месо у нас се произвежда в български свинекомплекси, съобщи бТВ.

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „Агрополихим” АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщиха от министерството. Размерът на инвестицията възлиза на близо 26 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 12 работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото