С двете тръби от Русия през Балтийско море Германия се превръща в енергиен гигант за Европа

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща да се прекрати строежът на “Северен поток 2”. Кандидатът и най-вероятен бъдещ шеф на Еврокомисията - Манфред Вебер, обяви в интервю за “Дойче веле”, че ще спре този проект след изборите.

САЩ заплашиха със санкции всички фирми, които участват в строежа. Дания се опитва да възпрепятства минаването на тръбата през териториалните ѝ води. Източна Европа – най-вече Полша и балтийските държави, нееднократно изразиха опасенията си, че “Северен поток 2” ще направи Европа твърде зависима от руския газ. А България и регионът около нас

трябва да се

приготвят за

повишаване на

цените на газа

след тръгването на втория “Северен поток”.

Има ли тогава шанс той въобще да бъде завършен? Да, и то до края на годината, както е по план, заявиха пред “24 часа” от строителната фирма в немската част на газопровода. Де факто в германските акваториални води тръбата вече е положена и изходът ѝ край Лубмин, на 250 км от Берлин, е готов. Готова е и в руската си част и в момента се полагат тръби усилено в морето около Дания.

Дания обаче прие закон, че нейните акваториални води се командват от външното ѝ министерство и какво се случва в тях, зависи от нарежданията на външния министър и кабинета. За да не попадат в зависимост от политическите настроения в Дания, строителите на “Северен поток 2” в момента заобикалят страната.

Що се отнася до заплахите на Европейския парламент и евентуалния бъдещ шеф на Еврокомисията, говорителят на “Северен поток 2” Йенс Мюлер заяви: “Ние работим според настоящото законодателство. Всичко в нашия проект е подготвено и извършено в съответствие с приетите закони. Имаме разрешения за строеж и за експлоатация от четирите страни, през които минаваме – Русия, Финландия, Швеция и Германия. Проектът се строи в съответствие с европейското законодателство за опазване на околната среда и с международното морско право. От наша гледна точка правната рамка, в която работим, е изчерпателна и без пробойни. Това не може да се променя със задна дата”.

“Северен поток 2” не вижда и опасност от провал заради американските санкции. Актуалното законодателство, според което САЩ могат да налагат санкции за руския газ, е прието на 31 октомври 2017 г. В него се посочва, че САЩ имат право да налагат санкции на други държави по собствено усмотрение и след обсъждане с правителствата на страни съюзници. Целта на тези санкции е

да се запази

енергийната

сигурност на САЩ

и техните съюзници

и всякакви инвестиции, които са договорени и направени преди 2 август 2017 година не са обект на санкции по този закон. А финансовото споразумение, подсигуряващо строежа на “Северен поток 2”, е подписано с инвеститорите през април 2017 г. Това на практика означава, че законът, позволяващ санкции заради руски газ в Европа, е приет така, че не засяга “Северен поток 2”.  Говорителят на строителната фирма Йенс Мюлер обяснява докъде са стигнали работите.  СНИМКИ: АВТОРЪТ

Говорителят на строителната фирма Йенс Мюлер обяснява докъде са стигнали работите. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Строителите на тръбата твърдят официално, че те не се стремят да изместят други газови проекти в Европа, а напротив – поздравяват строежа на максимален брой тръби. “В следващите години очакваме нуждите от газ в Европа да се увеличат. Същевременно добивът в Европа и в Норвегия ще намалее и няма да е достатъчен. Ще възникне дефицит от 100-120 милиарда кубични метра газ годишно, който трябва да се запълни. “Северен поток 2” има капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно и ще запълни само половината от тази нужда. Затова и всякакви други проекти – както за тръбопроводи, така и за втечнен газ, са добре дошли”, посочи Мюлер пред “24 часа”. 

Дали България тогава ще може да черпи газ от “Северен поток 2”? Строителите му не могат да дадат конкретен отговор. Теоретично всяка държава в Европа ще може да ползва газ от него. Това е и целта на Германия – да се превърне в основен преразпределител на газа за Европа. “Търговията ще зависи и от договорите с износителя – а това е “Газпром експорт”.

Теоретично е

възможно да се купи

газ за България

и дори да не става дума за директен поток по тази тръба, все пак към българските потребители да потече закупеното количество газ, което виртуално е преструктурирано и идва от друга тръба, но по цените на тази”, смятат строителите.

Всъщност според техните разчети, които “24 часа” видя, България ще е зависима по-скоро от втечнен газ, идващ през Гърция, отколкото от газа от “Северен поток 2”. До 2-3 години над 50% от нуждите ни ще се покриват през Гърция според тях. Все още не е ясно и какво ще стане с газа през Украйна. Строителите са убедени, че нуждата от него няма да намалее. За да подсигури Украйна, че няма да попадне изцяло под властта на “Газпром” и да бъде изнудвана чрез тотално спиране на газоподаването, германската канцлерка Ангела Меркел договори с Кремъл и “Газпром” през Украйна да минава газ, достатъчен, за да ѝ осигурява транзитните такси. Това е уж условие за тръгването на “Северен поток 2”.

В края на март обаче руският енергиен министър внезапно обяви, че няма 100% сигурност за тези доставки, тъй като Украйна не поддържа газопреносната система, тя е остаряла и твърде скъпа за “Газпром”. От “Северен поток 2” посочиха, че за сигурни газови доставки отговорност носи и съответната страна, през която минава тръбата. Украйна според тях е длъжна да я направи сигурна и да я модернизира. В противен случай може да се стигне до проблеми. Ако това стане, а газовият хъб с Гърция не е готов, България може да се озове в енергийна изолация.  От германска страна "Северен поток 2" е почти готов - тръбата вече е излязла в Лубмин на Балтийско море.

От германска страна "Северен поток 2" е почти готов - тръбата вече е излязла в Лубмин на Балтийско море.

За да не се оказва в ситуацията на Украйна, Германия успя през февруари да промени европейското законодателство и вече пълновластен

господар на тръбата

за газ в ЕС ще е

онази страна, в

която тя излиза

Тоест за “Северен поток 2” в Европа това няма да е “Газпром”, а Германия. Закон, който ако бе приет при проекта за “Южен поток”, щеше да подсигури изпълнението му. Тогава обаче той бе спрян от ЕС заради риска от твърде голяма зависимост от “Газпром”.

С двата Северни потока Германия ще подсигури енергийната си революция – тя засега е единствената държава в света, която заради климата реши да се откаже от атомни централи и въгледобив. Залага изцяло на развитието на зелените технологии и газа. Успоредно с това, с тръгването на “Северен поток 2” тя ще се превърне в енергиен гигант в Европа и ще направи икономическата си мощ многократно по-голяма. В същото време Източна Европа ще трябва вероятно да вдигне цените на газа – втечненият все още е несравнимо по-скъп и с умножаването на тръбите за газ от Русия това няма да се промени скоро.