"Северен поток 2" готов до края на годината, България в изолация

  • 1
authorАвтор: Капка Тодорова, Берлин

"Северен поток 2" готов до края на годината, България в изолация

Успоредно със строежа в Лубмин германците вече изграждат и отклонения за Чехия.

С двете тръби от Русия през Балтийско море Германия се превръща в енергиен гигант за Европа

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща да се прекрати строежът на “Северен поток 2”. Кандидатът и най-вероятен бъдещ шеф на Еврокомисията - Манфред Вебер, обяви в интервю за “Дойче веле”, че ще спре този проект след изборите.

САЩ заплашиха със санкции всички фирми, които участват в строежа. Дания се опитва да възпрепятства минаването на тръбата през териториалните ѝ води. Източна Европа – най-вече Полша и балтийските държави, нееднократно изразиха опасенията си, че “Северен поток 2” ще направи Европа твърде зависима от руския газ. А България и регионът около нас

трябва да се

приготвят за

повишаване на

цените на газа

след тръгването на втория “Северен поток”.

Има ли тогава шанс той въобще да бъде завършен? Да, и то до края на годината, както е по план, заявиха пред “24 часа” от строителната фирма в немската част на газопровода. Де факто в германските акваториални води тръбата вече е положена и изходът ѝ край Лубмин, на 250 км от Берлин, е готов. Готова е и в руската си част и в момента се полагат тръби усилено в морето около Дания.

Дания обаче прие закон, че нейните акваториални води се командват от външното ѝ министерство и какво се случва в тях, зависи от нарежданията на външния министър и кабинета. За да не попадат в зависимост от политическите настроения в Дания, строителите на “Северен поток 2” в момента заобикалят страната.

Що се отнася до заплахите на Европейския парламент и евентуалния бъдещ шеф на Еврокомисията, говорителят на “Северен поток 2” Йенс Мюлер заяви: “Ние работим според настоящото законодателство. Всичко в нашия проект е подготвено и извършено в съответствие с приетите закони. Имаме разрешения за строеж и за експлоатация от четирите страни, през които минаваме – Русия, Финландия, Швеция и Германия. Проектът се строи в съответствие с европейското законодателство за опазване на околната среда и с международното морско право. От наша гледна точка правната рамка, в която работим, е изчерпателна и без пробойни. Това не може да се променя със задна дата”.

“Северен поток 2” не вижда и опасност от провал заради американските санкции. Актуалното законодателство, според което САЩ могат да налагат санкции за руския газ, е прието на 31 октомври 2017 г. В него се посочва, че САЩ имат право да налагат санкции на други държави по собствено усмотрение и след обсъждане с правителствата на страни съюзници. Целта на тези санкции е

да се запази

енергийната

сигурност на САЩ

и техните съюзници

и всякакви инвестиции, които са договорени и направени преди 2 август 2017 година не са обект на санкции по този закон. А финансовото споразумение, подсигуряващо строежа на “Северен поток 2”, е подписано с инвеститорите през април 2017 г. Това на практика означава, че законът, позволяващ санкции заради руски газ в Европа, е приет така, че не засяга “Северен поток 2”. 

Строителите на тръбата твърдят официално, че те не се стремят да изместят други газови проекти в Европа, а напротив – поздравяват строежа на максимален брой тръби. “В следващите години очакваме нуждите от газ в Европа да се увеличат. Същевременно добивът в Европа и в Норвегия ще намалее и няма да е достатъчен. Ще възникне дефицит от 100-120 милиарда кубични метра газ годишно, който трябва да се запълни. “Северен поток 2” има капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно и ще запълни само половината от тази нужда. Затова и всякакви други проекти – както за тръбопроводи, така и за втечнен газ, са добре дошли”, посочи Мюлер пред “24 часа”. 

Дали България тогава ще може да черпи газ от “Северен поток 2”? Строителите му не могат да дадат конкретен отговор. Теоретично всяка държава в Европа ще може да ползва газ от него. Това е и целта на Германия – да се превърне в основен преразпределител на газа за Европа. “Търговията ще зависи и от договорите с износителя – а това е “Газпром експорт”.

Теоретично е

възможно да се купи

газ за България

и дори да не става дума за директен поток по тази тръба, все пак към българските потребители да потече закупеното количество газ, което виртуално е преструктурирано и идва от друга тръба, но по цените на тази”, смятат строителите.

Всъщност според техните разчети, които “24 часа” видя, България ще е зависима по-скоро от втечнен газ, идващ през Гърция, отколкото от газа от “Северен поток 2”. До 2-3 години над 50% от нуждите ни ще се покриват през Гърция според тях. Все още не е ясно и какво ще стане с газа през Украйна. Строителите са убедени, че нуждата от него няма да намалее. За да подсигури Украйна, че няма да попадне изцяло под властта на “Газпром” и да бъде изнудвана чрез тотално спиране на газоподаването, германската канцлерка Ангела Меркел договори с Кремъл и “Газпром” през Украйна да минава газ, достатъчен, за да ѝ осигурява транзитните такси. Това е уж условие за тръгването на “Северен поток 2”.

В края на март обаче руският енергиен министър внезапно обяви, че няма 100% сигурност за тези доставки, тъй като Украйна не поддържа газопреносната система, тя е остаряла и твърде скъпа за “Газпром”. От “Северен поток 2” посочиха, че за сигурни газови доставки отговорност носи и съответната страна, през която минава тръбата. Украйна според тях е длъжна да я направи сигурна и да я модернизира. В противен случай може да се стигне до проблеми. Ако това стане, а газовият хъб с Гърция не е готов, България може да се озове в енергийна изолация. 

За да не се оказва в ситуацията на Украйна, Германия успя през февруари да промени европейското законодателство и вече пълновластен

господар на тръбата

за газ в ЕС ще е

онази страна, в

която тя излиза

Тоест за “Северен поток 2” в Европа това няма да е “Газпром”, а Германия. Закон, който ако бе приет при проекта за “Южен поток”, щеше да подсигури изпълнението му. Тогава обаче той бе спрян от ЕС заради риска от твърде голяма зависимост от “Газпром”.

С двата Северни потока Германия ще подсигури енергийната си революция – тя засега е единствената държава в света, която заради климата реши да се откаже от атомни централи и въгледобив. Залага изцяло на развитието на зелените технологии и газа. Успоредно с това, с тръгването на “Северен поток 2” тя ще се превърне в енергиен гигант в Европа и ще направи икономическата си мощ многократно по-голяма. В същото време Източна Европа ще трябва вероятно да вдигне цените на газа – втечненият все още е несравнимо по-скъп и с умножаването на тръбите за газ от Русия това няма да се промени скоро.

 

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Собственикът и генерален директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че производителят на електромобили ще остане без никакви пари до 10 месеца, ако ръководството не вземе сериозни мерки за съкращаване на разходите. Това става ясно от писмо на Мъск до служителите му, което попадна в американските медии, цитирани от automedia.investor.bg.

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от автомагистрала, свързваща Западна Европа и Гърция, като изключи стеснен участък, който затрудняваше шофьорите от десетилетия, информира ДПА. Двадесет и шесткилометровата отсечка на стойност 450 милиона евро е изградена на труден терен в Гърделичката клисура, на около 300 км южно от Белград, предава БТА.

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първата влакова композиция за изграждащото се метро в Солун беше посрещнат днес с церемония в депото в града, съобщи АНА-МПА. На церемонията присъства и министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Той обяви, че през следващите дни ще бъде извършено сглобяването на композицията и скоро след това ще започнат тестовете й,

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре  работещи държавни фирми

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре работещи държавни фирми

Икономиката и финансовата системи са стабилни, изоставане има в социалната закрила, здравеопазването, инвестициите в науката Европейската комисия препоръчва на България по-бърз ръст на доходите и по-ефективно управление на държавните предприятия. Брюксел настоява също да се държи под контрол инфлацията,

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Частни улици пречат на фирмите да работят нормално, общината ще ги купи Премиерът лови бас, че шаситата на автомобилите БМВ ще се правят в Шумен Държавата ще отпусне целево на община Стара Загора около половин милион лева още в сряда на заседанието на МС, за да изкупи тя частните улици в района на бившия Азотно-торов завод и да облекчи работата на

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Гръцката опозиция критикува предизборно Ципрас,че не е създал условия за връщане на гръцките компании от България, предаде БНР. Гръцкият бизнес е привлечен в България от "стабилна икономическа среда", съобщават гръцките медии. Над 15 хиляди гръцки компании са се прехвърлили в България, съобщава гръцкото издание "Икономистас".

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина до четиримесечен минимум спрямо долара, след като преговорите за Брекзит между консерваторите и лейбъристите се провалиха. По-рано днес лидерът на опизицията Джереми Корбин обяви, че няма постигнат резултат от продължилите няколко седмици преговори с екипа на премиера Тереза Мей, съобщи economic.bg.

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

Външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатерина Захариева поставиха капсула на времето в основите на сградата Капсула на времето поставиха в основите на бъдещата сграда на посолството на Германия в България външните министри на двете държави Хайко Маас и Екатерина Захариева. В нея бяха сложени Конституция на Германия по повод

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

Най-коментирани

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе от 9 до 11 декември в гр.Панама. Това заяви на вчерашната си пресконференция председателят на Китайската асоциация за насърчаване на международната търговия Гао Йен, предава Радио "Китай". Тя посочи, че асоциацията ще използва срещата на върха,

САЩ може да смекчат скоро някои 
търговски ограничения срещу "Хуауей"

САЩ може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей"

Съединените щати може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей" (Huawei), след като включването на китайския телекомуникационен гигант в американския "черен списък" тази седмица направи купуването от компанията на стоки американско производство почти невъзможно, предаде Ройтерс. Възможно е министерството на търговията на САЩ да

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Още четири забележителности в Китай получиха титлата „национален курорт", с което броят им достигна 30. Според Министерството на културата и туризма четирите курорта включват планинска забележителност в провинция Съчуан, крайречен район в туристическия град Гуейлин в провинция Гуанси-Джуан, и тематичен курорт в провинция Гуандун,

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети АЕЦ "Козлодуй" утре - 20 май, след 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Петкова ще се запознае с дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Ремонтната програма започна на 1 май и включва техническо обслужване и презареждане на реактора

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол е намалял този месец до 500 000 барела на ден или по-малко, след като Съединените щати засилиха натиска върху основния източник на приходи за страната, предаде Ройтерс, цитирайки статистика и източници от сектора. През май миналата година САЩ се изтеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма,

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Този четвъртък строители съединиха двата участъка на най-широкия мост над река Яндзъ. Съоръжението е дълго 7548 м и широко 48 м. Намира се в град Ухан, централната провинция Хубей. Мостът е двупосочен с общо 10 ленти, максимално разрешената скорост на движение по него е 100 км/ч, предава Радио Китай.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Намаляват се сроковете за рекламация на изравнителните сметки за парно. В момента който не е осигурил достъп за отчитане на уредите, може да поиска допълнителен отчет и преработване в срок от 3 месеца от получаване на изравнителната сметка. Предвижда се рекламациите да са с фиксирана дата - до 31 август.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, съобщиха от министерството. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

"Германският външен министър от 2015 г. не е идвал в страната. И фактът, че Хайко Маас беше в понеделник - непосредствено преди края на предизборната кампания за евроизборите, показва, че Германия счита БЪлгария за наистина силен партньор и много силна проевропейска държава", коментира външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция утре, 22 май. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната,

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които са частна собственост. Това възложи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отворена е постъпилата оферта на „ИСА 2000“ ЕООД за изработване на технически проект и строителство на локални платна на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а индикативната стойност на поръчката е 15,5 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Ресторантската верига на звездния готвач Джейми Оливър обявява фалит, застрашавайки 1300 работни места, предаде Асошиейтед прес. Компанията посочи, че е преминала под административно управление, което е форма на защита от кредитори при фалит, и назначи консултантската фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) да следи процеса.

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Това е моментът, който Huawei Technologies чакаше, пише Bloomberg в свой анализ, цитиран от economic.bg. Производители на чипове, сред които Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom, обявиха, че няма да извършват доставки за китайския гигант до следващо нареждане. Сега те се нуждаят от допълнително пояснение от администрацията на Доналд Тръмп дали могат

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Проектът "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия, ще я превърне в транзитна страна на газ и ще й гарантира надеждни доставки на синьо гориво, заяви днес по сръбската национална телевизия РТС министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич, предаде ТАСС.