Русенската печатница "Дунав прес" изминава дълъг път, преди да се превърне в днешния водещ производител на картонени опаковки в България. Тя е наследник на основаната през 1864 г. първа съвременна печатница по българските земи.

Навремето Русчушката печатница е била една от трите създадени извън пределите на Истанбул - имало е по една в Одрин, в Солун и в Русе. Тогава се полагат основите на книгопечатането, а по-късно по време на плановата икономика тя е държавна и е определена за производител на етикети за българската промишленост.

В днешни дни основният фокус на "Дунав прес" е производството на картонени опаковки за фармацевтичната индустрия. "Винаги сме се старали да отговаряме адекватно на нуждите и динамиката на пазара, защото той се променя. Желанието ни e да останем индустриално развита компания и да сме сред първите в това отношение на европейско ниво, което налага внимателен и правилен подбор на инвестиции и избор на клиентите ни", казва изпълнителният директор Николай Алексиев. Според него фармацията е индустрията, подходяща за нуждите на тяхното производство с високи скорости, ефективност и обеми.

Компанията се развива

     основно на външния пазар.

Тази тенденция се засилва през последните години - делът на износа през 2016 г. е едва 20%, миналата година достига до 60 на сто, а през първото тримесечие на тази вече се е качил до 70%. Наред с това растат и приходите на печатницата, в която работят 125 човека.

Освен от опаковки за лекарства приходите се формират и от такива за продукти за бита като ароматизатори за коли, сапуни и други. Печатницата предлага и услуги с флексопечат и произвежда етикети основно за бирени компании - както хартиени, така и пластмасови. Притежава и лиценз за печат на ценни книжа като акции, билети за градски транспорт и за паркиране, който поддържа регионално в Североизточна България.

"Дунав прес" е и първата печатница в България, сертифицирана по ИСО 9001 - един от основните сертификати, които удостоверяват наличието на действаща система за качество. Притежава и два сертификата, доказващи отношението на фирмата към опазването на околната среда - ИСО 14001 и FSC, а ИСО 50001 свидетелства за енергийната ефективност на компанията. Тя е една от малкото, които използват изцяло енергия от възобновяеми източници - от вятър или соларни централи.

Сградата на "Дунав прес"
Сградата на "Дунав прес"

"Благодарение на европейското финансиране и на българската държава в последните 5 години преминахме един сериозен процес на модернизация. В технологично ниво сме съпоставими с водещи европейски производители в бранша", разказва още Алексиев. "Дунав прес" реализира проекти за обновяване на машинния парк и подобряване на енергийните и ресурсните процеси по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността" през първия програмен период и съответно по "Иновации и конкурентоспособност" през втория.

Съществена помощ им оказва и Българската банка за развитие - не само като финансира бизнеса, но и с това, че успява да разбере нуждите му. "ББР е нашата основна банка от 5 години и успя да разбере същността на нашия бизнес. От една страна, банката дава възможност за по-дълги срокове на инвестиционното финансиране, което в определени ситуации може да е от решаващо значение. Освен това тя предлага специализирани гъвкави решения като овърдрафт линия, която компанията може да усвои, без да има допълнителни административни утежнения", изтъква предимствата на ББР изпълнителният директор на "Дунав прес". Той допълва, че кредитирането от банката се използва както за инвестиционните проекти, така и за финансиране на текущия бизнес.

Инвестициите в последните 3 години

     са в размер 5 млн. eвро.

Процесите в печатницата преминават двоен контрол - отделът по качество следи както входящия поток, в който се включват всички суровини и материали, които влизат в компанията, така и готовата продукция. В процеса важна роля играе лабораторията за технологичен контрол, която съществува от около 4 години.