4,8 млрд. евро за 10 години в газови мрежи и транзит на над 40 млрд. куб. м

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Ще се разширява и капацитетът на хранилището в Чирен

4,8 млрд. евро инвестиции в газопроводи е записал газовият оператор “Булгартрансгаз” в проекта за 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в България за периода 2019-2028 г. Това, което е сигурно, че ще се строи, е с хоризонт за завършване 2020-2021 г. и е на стойност 943 594 млн. лв.

Най-голямата сума - 550 млн. лв. за три години, е за липсващите газопроводи от “Турски поток”. Тези нови тръби се водят като първа фаза на хъб “Балкан” и са за пренос на 17,93 млрд. куб. м на година от границата с Турция и на 13,03 млрд. куб. м към Сърбия.

В бележка се уточнява, че прогнозните инвестиционни разходи за проекта са 2,767 млрд. лв., като начинът на финансиране на останалите средства ще бъде определен след избор на изпълнител.

Вече е класиран консорциумът, който ще изгражда тръбите - това е “Аркад”, в него са “ Аркад Ей Би Би” - Италия, и “Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпани” - Саудитска Арабия. Проектът трябва да е готов към края на 2020 г. в такава степен, че да може да се транспортира газ от “Турски поток”.

Останалите суми са насочени към модернизация на националната и транзитната мрежа и за газовото хранилище в Чирен. С тях ще се добави общ допълнителен капацитет към мрежата за около 3 млрд. куб. м, тоест включва се и газът от българо-гръцкия интерконектор.

Връзката с Гърция, чието строителство предстои, не е включена в плана, защото акционер в компанията “Ай Си Джи Би” е БЕХ. “Булгартрансгаз” е включил 8,16 млн. лв. за присъединяването й към националната преносна система, предвидено за 2020 г.

Предстои да се вземе инвестиционно решение за изграждане на интерконектор с Турция, чиято прогнозна стойност е 282 млн. лв. за българската част, а възможността на транспортиране на газ на година е 3 млрд. куб. м. Проектът, като част от приоритетния Южен газов коридор, е ключов. Газопроводът

може да осигури

азербайджански и

друг природен газ,

както и доставки от съществуващите терминали за втечнен газ в Турция. Изграждането на междусистемна връзка Турция - България беше включено във втория списък с проекти от “общ интерес” на ЕК и през 2015 г. получи 190 000 евро по механизма “Свързана Европа” за предпроектно проучване, което е готово. На негова база е избран вариант на трасе. Предстои да бъдат окончателно уточнени параметрите и стойността на проекта на територията на Турция. И този газопровод е планиран за 2022 г.

Планът предвижда газовата връзка със Сърбия да е завършена също през 2022 г., а прогнозната стойност е 48 млн. евро. Сумата предстои да бъде актуализирана, тъй като тече прехвърляне на проекта от Министерството на енергетиката към “Булгартрансгаз”. В два програмни периода по ОП “Иновации и конкурентоспособност” се записваха пари за изграждането. Тъй като това не се случи, част от сумите бяха прехвърлени към газовата връзка с Гърция. Дължината на трасето София - Димитровград - Ниш е около 170 км, от които на българска територия са 61 км. Минималният годишен капацитет е 1,8 млрд. куб. м, а максималният - 3,2 млрд.

Документът планира до три години българската транзитна и национална мрежа да бъдат свързани с интерконектори с Гърция, Турция и Сърбия извън големите проекти. Газовата връзка с Румъния вече е построена, но все още не е готова компресорната станция на румънския бряг на Дунав, което ще позволи газ да се транспортира и от Румъния към България, а не само от нашата мрежа към румънската.

Бъдещите големи

газопроводи,

включени в плана,

са за милиарди

Единият е наречен газов хъб “Балкан”, фаза 2, и предвижда изграждане на газопровод от Варна до Оряхово. Прогнозната му стойност е 1,777 млрд. евро и това е най-голямата предвидена инвестиция. Записаният срок е 2025 г., капацитетът на входа на тръбата при Варна е приблизително 15,75 млрд. куб. м на година, а на изхода към Румъния - 12 млрд.

Този проект предполага морски газопровод от Русия към България, тоест тръба по трасето на погребания “Южен поток”. Тази възможност обаче твърдо се поддържа още от обявяването на газовия хъб “Балкан”, пренася се и в 10-годишния план. Това означава строителство на паралелен газопровод на продължението на “Турски поток” през България с отклонение по друг маршрут към Румъния. Остава неясно обаче дали Русия ще се съгласи да възроди“Южен поток”,

Прави впечатление, че няма особени реакции от ЕК и от САЩ за продължението на “Турски поток” през България. Вероятно е така, защото със спирането на транзита на руски газ към Турция, Гърция и Македония по Трансбалканския газопровод, тръбите на транзитната мрежа на България ще пресъхнат. По него се пренася газ от Украйна, Молдова и Румъния до България и “Газпром” вече предупреди, че в края на 2020 г. транзитът ще спре. При продължението на “Турски поток” през България капацитетът на входа откъм Турция е 17 млрд. куб. м, колкото е сега транзитът. Тоест ще се дадат 2,76 млрд. лева за нови тръби, които ще се изплащат 10 г., за се запази нивото на сегашния транзит.

Според капацитета от 13 млрд. куб. м на изхода при Сърбия са оставени 3 млрд. куб. м,, колкото е възможността за транспортиране по интерконектора с Гърция, така че е резервиран капацитет за пренос към Европа и на втечнен газ, вкючително и американски.

Има още един огромен проект, който предвижда след 2023 г. да се транспортират 20 млрд. куб. м газ на година, а прогнозната инвестиция е 626 млн. евро. Това е участъкът на наша територия на газопровода Eastring. Дължината му е 262 км с нова компресорна и газоизмервателна станция.

Ще се прави транспортен коридор през Словакия, Унгария, Румъния и България. Този проект е включен в общностния 10-годишен план за развитие на европейските мрежи, предвижда се да се развива съвместно от четирите държави. Има различни варианти на трасе. Предвидено е Eastring да се изпълни на 2 етапа, първият ще осигурява капацитет 570 гигаватчаса на ден, а вторият - 1140. По механизма “Свързана Европа” през февруари 2017 г. са одобрени 1 млн. евро за предпроектно проучване за Еastring. То е приключено и представено през септември 2018 г. в Братислава. Целта му е да бъде проектиран двупосочен междусистемен газопровод по основния коридор на Европа между Словакия и границата на Югоизточна Европа - Черно море или Турция. Ще има капацитет до 20 млрд. куб. м на година на първия етап, с потенциално до 40 млрд. куб. м. Разходите за първата фаза са 2,6 млрд. евро.

Ако бъде взето инвестиционно решение, новият газопровод може да започне да функционира в началото на 2025 г. Въпреки че още не е избрана входна/изходна точка на българската граница, на картата на “Булгартрансгаз” е начертано, че това ще е Турция, където се и сегашните газопроводи. Изходът от България и при Русе.

Друг от важните проекти е модернизацията на газовото хранилище в Чирен.

Увеличаването на

капацитета му до

1 млрд. куб. м

е планирано да приключи през 2025 г. и ще струва 226 млн. евро.

Изграждане на газов хъб “Балкан” предвижда освен строителство на нови газопроводи и компресорни станции, да се направи и платформа за търговия с газ. Експерти обаче твърдят, че за да се търгува с газ, трябват хранилища. “Булгартрансгаз” постоянно записва в плановете си за развитие второ газово хранилище. Досега обаче няма особен напредък.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Съпругата на Веселин Марешки превръща в хотел част от Централната поща във Варна

Дружеството "Варнафарма", управлявано от Светлана Марешка, съпруга на лидера на партия "Воля" е получило разрешение от общинската администрация във Варна да превърне два от етажите на Пощенската палата в града в хотел. Документът е бил издаден в последния ден на май т.г. Сградите на БТК във Варна бяха придобити от "Варнафарма" през 2010 г.

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

"Дейли таймс": Слънчев бряг е едно от най-изгодните места в Европа за почивка през лятото

България и Турция са сред най-евтините дестинации в Европа за семейна почивка през лятото, пише британският "Дейли таймс". Други изгодни места за ваканция са португалският Алгавре и Коста дел Сол в Испания.  Според изданието, най-големият разход за хората по време на почивката са парите, които харчат в ресторанти за храна  - средно семействата

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на "Асарел Медет"

Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата за успех на дружеството - инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и професионалисти Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и професионалисти. Това е рецептата за успех на “Асарел-Медет” АД,

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

25 000 долара загуба за Джейми Оливър след краха на заведенията му

Сривът на веригата италиански ресторанти на Джейми Оливър му е коствал 25 000 долара лични средства. Кредиторите също имат загуба от 83 милиона паунда, които инвестирали в бизнеса, за да се опитат да го спасят, разкрива "Дейли мейл". Оливър е бръкнал в собствената си банкова сметка, за да изплати заплатите на 1000 служители, които бяха съкратени.

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Чумата влезе в свинеферма със 17 хил. животни (Обзор)

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В събота бяха потвърдени като положителни пробите, взети от свинекомплекса в с. Николово, Русенско,

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Магистралата от София до Белград готова в края на 2021 г.

Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена през 2024 и 2025 г. През септември Сърбия ще открие своята част от магистралата от Ниш до българската граница. Това заяви вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Димитровград с българския министър на транспорта Росен Желязков.

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Масов отстрел на глигани, но без ловци

Интензивен отстрел на диви прасета ще се извършва в 20-километровите зони, в които има регистрирани случаи на животни, болни от африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от служители на Изпълнителната агенция по горите. Това съобщи съветникът на министърът на земеделието,

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефове на медии, държавни агенции и банки с по-високи заплати от Борисов

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на Директора на Българската банка за развитие е над 36 хиляди лева, сочи справка в годишните данъчни декларации, предаде репортер на БГНЕС. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да

Най-коментирани

Държавата с план как да мотивира
65-годишните да работят още

Държавата с план как да мотивира 65-годишните да работят още

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки трети българин ще бъде над 65 г., колкото трябва да стане пенсионната възраст според сегашните законови правила, през 2060 г.

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

НКРР: Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността

Няма мащабно напускане на компании от сектора на промишлеността и страната е уверена в привличането на повече дългосрочни чужди инвестиции, заяви на днешната си пресконференция Мън Уей, говорител на Държавната комисия за развитие и реформи, предава Радио "Китай". „Повечето от фирмите, които се изтеглиха от страната са от средно и ниско ниво и

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Съд намалява глобата от 2 млрд. долара за Bayer заради глифозата

Фармацевтичната и агрохимическата компания Bayer може да разчита на намаляване на глобата в рамките на съдебен процес за рисковете от причиняване на рак при съдържащите глифозат средства за борба с плевели. Съд в Оукланд заяви в четвъртък (местно време), че общо около 2 милиарда щатски долара (1,8 милиарда евро),

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Американската и световна икономики се възползват от стабилния растеж на китайската икономика

Относно изказването на американския президент Доналд Тръмп за китайската икономика на вчерашната си редовна пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че поддържането на стабилния ѝ растеж е от полза както за световната, така и за американската икономики, предава Радио "Китай".

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

НАП пуска приложението, в което гледаме изтекли ли са личните ни данни

Очаква се Националната агенция по приходите (НАП) да пусне до часове приложението, с което всеки ще може да провери изтекли ли са личните му данни при безпрецедентната хакерска атака. В момента се извършват тестове за уязвимости. Стана ясно още, че при нужда може да бъдат спирани някои електронни услуги на агенцията.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите

Мнозинството в Народното събрание не прие предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г., съобщи БТА. Предложението е отхвърлено от депутатите с 15 гласа "против" и 81 "въздържал се". Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Класация на "Форбс": Истанбул е най-добрият град за живеене

Истанбул е най-добрият град за живеене в Турция според класация на сп. "Форбс", информира частната турска телевизия НТВ. Градът е поставен на първо място в класацията с 68,9 точки въз основа на условията за живот и работа, които предлага на жителите си. На второ място е столицата Анкара с индекс 66,13 точки, а на трето Измир с индекс 62,39 точки,

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

Връщат месечните винетки за автобуси и камиони до края на седмицата

До края на седмицата ще бъде възстановена продажбата на месечни винетки за автобуси и камиони, обещаха от националното тол управление. Проблемът с тяхната наличност се появи преди седмица, предава БНТ.  Продажбата на eдномесечни винетки беше спряна, заради очакваното пускане на ТОЛ системата през август.

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Таксата за превод в  чужбина - равна на  вътрешните преводи

Таксата за превод в чужбина - равна на вътрешните преводи

Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании,

Спират временно шест електронни услуги на НАП

Спират временно шест електронни услуги на НАП

6 електронни услуги на НАП могат да са временно недостъпни, информират от агенцията по приходите. За подобряване на информационната сигурност екип от експерти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от НАП на бизнеса и гражданите. Възможно е в този процес временно да се ограничава достъпът до е-услуги.

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

През следващата година ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи днес след заседание на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова, предава  БТА. Тя уточни, че размерът на парите ще стане ясен в края на август. Министърът уточни, че разчетите още не са готови,

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Росен Желязков: Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото

Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас, съобщават от МТИТС. Демонстрацията беше част от серия практически тестове на 5G,

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Променят правилата за директор на МВФ, вероятно заради Кристалина Георгиева

Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати за ръководител на МВФ -реформа, която би могла да изчисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това съобщава днес "Файненшъл Таймс", цитирана от economic.bg.  Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция,

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Собственикът на веригата магазини HomeMax купува HIT

Бившият приватизационен фонд „Родна земя холдинг” АД, който е собственик на веригата магазини HomeMax, иска да купи веригата магазини HIT. Потенциалният купувач вече е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се разреши сделката, предава economic.bg. Освен това „Родна земя” е собственик на дружество за продажба на аудио- и

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв.
ще загуби търновец от заплата в плик

От КНСБ изчислиха: Над 70 хиляди лв. ще загуби търновец от заплата в плик

Минимум 70 330 лв. за 30 години труд ще загуби търновец, ако работи без трудов договор. Това изчислили от КНСБ в рамките на кампанията "Сивото убива" на база на данните за средната заплата в областта на НСИ. "Обикновено за това обвиняваме работодателите, но доста работещи искат от тях да не сключват писмени договори или официално да им дават

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

8 стъпки, за да получите пари от застраховател

При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент?

Свинското поскъпна с 19 ст. за седмица

Свинското поскъпна с 19 ст. за седмица

За седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограмът на свинското в момента се търгува средно за 7,60 лв. По същото време миналата година цената е била 7,53 лв. 40% от свинското месо у нас се произвежда в български свинекомплекси, съобщи бТВ.

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Министър Караниколов: Компания ще инвестира близо 26 млн. лв. в завод край Девня

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „Агрополихим” АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), съобщиха от министерството. Размерът на инвестицията възлиза на близо 26 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 12 работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото