4,8 млрд. евро за 10 години в газови мрежи и транзит на над 40 млрд. куб. м

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Ще се разширява и капацитетът на хранилището в Чирен

4,8 млрд. евро инвестиции в газопроводи е записал газовият оператор “Булгартрансгаз” в проекта за 10-годишен план за развитие на газовата мрежа в България за периода 2019-2028 г. Това, което е сигурно, че ще се строи, е с хоризонт за завършване 2020-2021 г. и е на стойност 943 594 млн. лв.

Най-голямата сума - 550 млн. лв. за три години, е за липсващите газопроводи от “Турски поток”. Тези нови тръби се водят като първа фаза на хъб “Балкан” и са за пренос на 17,93 млрд. куб. м на година от границата с Турция и на 13,03 млрд. куб. м към Сърбия.

В бележка се уточнява, че прогнозните инвестиционни разходи за проекта са 2,767 млрд. лв., като начинът на финансиране на останалите средства ще бъде определен след избор на изпълнител.

Вече е класиран консорциумът, който ще изгражда тръбите - това е “Аркад”, в него са “ Аркад Ей Би Би” - Италия, и “Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпани” - Саудитска Арабия. Проектът трябва да е готов към края на 2020 г. в такава степен, че да може да се транспортира газ от “Турски поток”.

Останалите суми са насочени към модернизация на националната и транзитната мрежа и за газовото хранилище в Чирен. С тях ще се добави общ допълнителен капацитет към мрежата за около 3 млрд. куб. м, тоест включва се и газът от българо-гръцкия интерконектор.

Връзката с Гърция, чието строителство предстои, не е включена в плана, защото акционер в компанията “Ай Си Джи Би” е БЕХ. “Булгартрансгаз” е включил 8,16 млн. лв. за присъединяването й към националната преносна система, предвидено за 2020 г.

Предстои да се вземе инвестиционно решение за изграждане на интерконектор с Турция, чиято прогнозна стойност е 282 млн. лв. за българската част, а възможността на транспортиране на газ на година е 3 млрд. куб. м. Проектът, като част от приоритетния Южен газов коридор, е ключов. Газопроводът

може да осигури

азербайджански и

друг природен газ,

както и доставки от съществуващите терминали за втечнен газ в Турция. Изграждането на междусистемна връзка Турция - България беше включено във втория списък с проекти от “общ интерес” на ЕК и през 2015 г. получи 190 000 евро по механизма “Свързана Европа” за предпроектно проучване, което е готово. На негова база е избран вариант на трасе. Предстои да бъдат окончателно уточнени параметрите и стойността на проекта на територията на Турция. И този газопровод е планиран за 2022 г.

Планът предвижда газовата връзка със Сърбия да е завършена също през 2022 г., а прогнозната стойност е 48 млн. евро. Сумата предстои да бъде актуализирана, тъй като тече прехвърляне на проекта от Министерството на енергетиката към “Булгартрансгаз”. В два програмни периода по ОП “Иновации и конкурентоспособност” се записваха пари за изграждането. Тъй като това не се случи, част от сумите бяха прехвърлени към газовата връзка с Гърция. Дължината на трасето София - Димитровград - Ниш е около 170 км, от които на българска територия са 61 км. Минималният годишен капацитет е 1,8 млрд. куб. м, а максималният - 3,2 млрд.

Документът планира до три години българската транзитна и национална мрежа да бъдат свързани с интерконектори с Гърция, Турция и Сърбия извън големите проекти. Газовата връзка с Румъния вече е построена, но все още не е готова компресорната станция на румънския бряг на Дунав, което ще позволи газ да се транспортира и от Румъния към България, а не само от нашата мрежа към румънската.

Бъдещите големи

газопроводи,

включени в плана,

са за милиарди

Единият е наречен газов хъб “Балкан”, фаза 2, и предвижда изграждане на газопровод от Варна до Оряхово. Прогнозната му стойност е 1,777 млрд. евро и това е най-голямата предвидена инвестиция. Записаният срок е 2025 г., капацитетът на входа на тръбата при Варна е приблизително 15,75 млрд. куб. м на година, а на изхода към Румъния - 12 млрд.

Този проект предполага морски газопровод от Русия към България, тоест тръба по трасето на погребания “Южен поток”. Тази възможност обаче твърдо се поддържа още от обявяването на газовия хъб “Балкан”, пренася се и в 10-годишния план. Това означава строителство на паралелен газопровод на продължението на “Турски поток” през България с отклонение по друг маршрут към Румъния. Остава неясно обаче дали Русия ще се съгласи да възроди“Южен поток”,

Прави впечатление, че няма особени реакции от ЕК и от САЩ за продължението на “Турски поток” през България. Вероятно е така, защото със спирането на транзита на руски газ към Турция, Гърция и Македония по Трансбалканския газопровод, тръбите на транзитната мрежа на България ще пресъхнат. По него се пренася газ от Украйна, Молдова и Румъния до България и “Газпром” вече предупреди, че в края на 2020 г. транзитът ще спре. При продължението на “Турски поток” през България капацитетът на входа откъм Турция е 17 млрд. куб. м, колкото е сега транзитът. Тоест ще се дадат 2,76 млрд. лева за нови тръби, които ще се изплащат 10 г., за се запази нивото на сегашния транзит.

Според капацитета от 13 млрд. куб. м на изхода при Сърбия са оставени 3 млрд. куб. м,, колкото е възможността за транспортиране по интерконектора с Гърция, така че е резервиран капацитет за пренос към Европа и на втечнен газ, вкючително и американски.

Има още един огромен проект, който предвижда след 2023 г. да се транспортират 20 млрд. куб. м газ на година, а прогнозната инвестиция е 626 млн. евро. Това е участъкът на наша територия на газопровода Eastring. Дължината му е 262 км с нова компресорна и газоизмервателна станция.

Ще се прави транспортен коридор през Словакия, Унгария, Румъния и България. Този проект е включен в общностния 10-годишен план за развитие на европейските мрежи, предвижда се да се развива съвместно от четирите държави. Има различни варианти на трасе. Предвидено е Eastring да се изпълни на 2 етапа, първият ще осигурява капацитет 570 гигаватчаса на ден, а вторият - 1140. По механизма “Свързана Европа” през февруари 2017 г. са одобрени 1 млн. евро за предпроектно проучване за Еastring. То е приключено и представено през септември 2018 г. в Братислава. Целта му е да бъде проектиран двупосочен междусистемен газопровод по основния коридор на Европа между Словакия и границата на Югоизточна Европа - Черно море или Турция. Ще има капацитет до 20 млрд. куб. м на година на първия етап, с потенциално до 40 млрд. куб. м. Разходите за първата фаза са 2,6 млрд. евро.

Ако бъде взето инвестиционно решение, новият газопровод може да започне да функционира в началото на 2025 г. Въпреки че още не е избрана входна/изходна точка на българската граница, на картата на “Булгартрансгаз” е начертано, че това ще е Турция, където се и сегашните газопроводи. Изходът от България и при Русе.

Друг от важните проекти е модернизацията на газовото хранилище в Чирен.

Увеличаването на

капацитета му до

1 млрд. куб. м

е планирано да приключи през 2025 г. и ще струва 226 млн. евро.

Изграждане на газов хъб “Балкан” предвижда освен строителство на нови газопроводи и компресорни станции, да се направи и платформа за търговия с газ. Експерти обаче твърдят, че за да се търгува с газ, трябват хранилища. “Булгартрансгаз” постоянно записва в плановете си за развитие второ газово хранилище. Досега обаче няма особен напредък.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Илон Мъск: Tesla ще фалира до 10 месеца, ако не се съкратят разходите

Собственикът и генерален директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че производителят на електромобили ще остане без никакви пари до 10 месеца, ако ръководството не вземе сериозни мерки за съкращаване на разходите. Това става ясно от писмо на Мъск до служителите му, което попадна в американските медии, цитирани от automedia.investor.bg.

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от магистрала към Гърция и Турция

Сърбия завърши последната отсечка от автомагистрала, свързваща Западна Европа и Гърция, като изключи стеснен участък, който затрудняваше шофьорите от десетилетия, информира ДПА. Двадесет и шесткилометровата отсечка на стойност 450 милиона евро е изградена на труден терен в Гърделичката клисура, на около 300 км южно от Белград, предава БТА.

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първият влак за метро пристигна в депотo в Солун

Първата влакова композиция за изграждащото се метро в Солун беше посрещнат днес с церемония в депото в града, съобщи АНА-МПА. На церемонията присъства и министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Той обяви, че през следващите дни ще бъде извършено сглобяването на композицията и скоро след това ще започнат тестовете й,

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре  работещи държавни фирми

Предупреждение! ЕК иска бърз ръст на доходи и добре работещи държавни фирми

Икономиката и финансовата системи са стабилни, изоставане има в социалната закрила, здравеопазването, инвестициите в науката Европейската комисия препоръчва на България по-бърз ръст на доходите и по-ефективно управление на държавните предприятия. Брюксел настоява също да се държи под контрол инфлацията,

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Борисов: Бас ловя, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен (Снимки, видео)

Частни улици пречат на фирмите да работят нормално, общината ще ги купи Премиерът лови бас, че шаситата на автомобилите БМВ ще се правят в Шумен Държавата ще отпусне целево на община Стара Загора около половин милион лева още в сряда на заседанието на МС, за да изкупи тя частните улици в района на бившия Азотно-торов завод и да облекчи работата на

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Опонентите на Ципрас го критикуват за гръцките фирми в България

Гръцката опозиция критикува предизборно Ципрас,че не е създал условия за връщане на гръцките компании от България, предаде БНР. Гръцкият бизнес е привлечен в България от "стабилна икономическа среда", съобщават гръцките медии. Над 15 хиляди гръцки компании са се прехвърлили в България, съобщава гръцкото издание "Икономистас".

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина след неуспеха на разговорите за Брекзит

Паундът се срина до четиримесечен минимум спрямо долара, след като преговорите за Брекзит между консерваторите и лейбъристите се провалиха. По-рано днес лидерът на опизицията Джереми Корбин обяви, че няма постигнат резултат от продължилите няколко седмици преговори с екипа на премиера Тереза Мей, съобщи economic.bg.

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

Външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатерина Захариева поставиха капсула на времето в основите на сградата Капсула на времето поставиха в основите на бъдещата сграда на посолството на Германия в България външните министри на двете държави Хайко Маас и Екатерина Захариева. В нея бяха сложени Конституция на Германия по повод

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

По разпореждане на прокуратурата в Сапарева баня се проверяват 19 къщи за гости, построени с евросредства. Това е съобщил кметът на курортната община Калин Гелев, цитиран от БНР. Проверката се извършва от икономическа полиция. В Сапарева баня са изградени и работят около 120 къщи за гости, само 19 от тях са с пари от фонд "Земеделие".

Най-коментирани

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе от 9 до 11 декември в гр.Панама. Това заяви на вчерашната си пресконференция председателят на Китайската асоциация за насърчаване на международната търговия Гао Йен, предава Радио "Китай". Тя посочи, че асоциацията ще използва срещата на върха,

САЩ може да смекчат скоро някои 
търговски ограничения срещу "Хуауей"

САЩ може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей"

Съединените щати може да смекчат скоро някои търговски ограничения срещу "Хуауей" (Huawei), след като включването на китайския телекомуникационен гигант в американския "черен списък" тази седмица направи купуването от компанията на стоки американско производство почти невъзможно, предаде Ройтерс. Възможно е министерството на търговията на САЩ да

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

Борисов: Поставям основна цел - многократно увеличение на доходите (Обновена, видео)

"Поставям си основна цел многократно увеличение на доходите." Това обяви пред 15 000 членове на ГЕРБ и пред кандидата за шеф на ЕК Манфред Вебер премиерът Бойко Борисов в столичната зала "Арена Армеец". И предупреди: "Видяха, че духът на ГЕРБ се върна. Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се.

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Китай добави още четири национални курорта в списъка си

Още четири забележителности в Китай получиха титлата „национален курорт", с което броят им достигна 30. Според Министерството на културата и туризма четирите курорта включват планинска забележителност в провинция Съчуан, крайречен район в туристическия град Гуейлин в провинция Гуанси-Джуан, и тематичен курорт в провинция Гуандун,

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Теменужка Петкова ще огледа ремонта на АЕЦ "Козлодуй" утре

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети АЕЦ "Козлодуй" утре - 20 май, след 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Петкова ще се запознае с дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Ремонтната програма започна на 1 май и включва техническо обслужване и презареждане на реактора

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол намалял до 500 000 барела на ден през април

Иранският износ на петрол е намалял този месец до 500 000 барела на ден или по-малко, след като Съединените щати засилиха натиска върху основния източник на приходи за страната, предаде Ройтерс, цитирайки статистика и източници от сектора. През май миналата година САЩ се изтеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма,

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Завършен бе строежът на най-широкия мост над река Яндзъ

Този четвъртък строители съединиха двата участъка на най-широкия мост над река Яндзъ. Съоръжението е дълго 7548 м и широко 48 м. Намира се в град Ухан, централната провинция Хубей. Мостът е двупосочен с общо 10 ленти, максимално разрешената скорост на движение по него е 100 км/ч, предава Радио Китай.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Намаляват се сроковете за рекламация на изравнителните сметки за парно. В момента който не е осигурил достъп за отчитане на уредите, може да поиска допълнителен отчет и преработване в срок от 3 месеца от получаване на изравнителната сметка. Предвижда се рекламациите да са с фиксирана дата - до 31 август.

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

В Стара Загора работят 7 г. за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

Надзорът може да затегне изисквания Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие,

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, съобщиха от министерството. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

"Германският външен министър от 2015 г. не е идвал в страната. И фактът, че Хайко Маас беше в понеделник - непосредствено преди края на предизборната кампания за евроизборите, показва, че Германия счита БЪлгария за наистина силен партньор и много силна проевропейска държава", коментира външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция утре, 22 май. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната,

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Министър Танева: Държавата да възстанови изкупването на земя в частни гори

Държавните горски предприятия да възстановят изкупуването на малки поземлени имоти в горски територии, които са частна собственост. Това възложи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с директорите на горски предприятия и регионални дирекции по горите, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отворена е постъпилата оферта на „ИСА 2000“ ЕООД за изработване на технически проект и строителство на локални платна на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а индикативната стойност на поръчката е 15,5 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Срина се ресторантьорската империя на Джейми Оливър

Ресторантската верига на звездния готвач Джейми Оливър обявява фалит, застрашавайки 1300 работни места, предаде Асошиейтед прес. Компанията посочи, че е преминала под административно управление, което е форма на защита от кредитори при фалит, и назначи консултантската фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG) да следи процеса.

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Технологичната Студена война започна - моментът, който "Хуауей" чакаше

Това е моментът, който Huawei Technologies чакаше, пише Bloomberg в свой анализ, цитиран от economic.bg. Производители на чипове, сред които Qualcomm, Intel, Xilinx и Broadcom, обявиха, че няма да извършват доставки за китайския гигант до следващо нареждане. Сега те се нуждаят от допълнително пояснение от администрацията на Доналд Тръмп дали могат

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Сръбски министър: "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия

Проектът "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия, ще я превърне в транзитна страна на газ и ще й гарантира надеждни доставки на синьо гориво, заяви днес по сръбската национална телевизия РТС министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич, предаде ТАСС.