Пощенска банка и глобалната мрежа Endeavor ще подкрепят български фирми, които искат да развиват бизнеса си на световно ниво. Те ще бъдат включени в 4-месечната програма Dare to Scale, която е първата по рода си у нас. В проекта участват и “Скейл Фокус” и агенцията за малките и средните предприятия.

За програмата може да кандидатстват предприемачи, които имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 хил. лв. за 2018 г. и бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж.

Ще бъдат избрани от 5 до 10 участници, които от септември до декември ще преминат през специализирани обучения.  Програмата ще се реализира от септември до декември тази година и в нея могат да се включат компании, без значение от областта, в която оперират. Кандидатстването е отворено до 10 май. Интервютата ще се провеждат от 20 до 30 май, а в средата на юни ще стане ясно кои са одобрени.

За всяка избрана компания ще бъде определен ментор, който ще е подбран спрямо предизвикателствата, които участникът има пред себе си. В обучението са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда - управление на организацията, маркетинг, продажби, финансово планиране и набиране на капитал. Програмата ще се провежда в София. Най-добре представилите се предприемачи ще имат възможност да получат подкрепа и от глобалната мрежа на Endeavor.

“Ние се включваме с много очаквания в този нов и амбициозен проект”, заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Решихме да се включим в тази програма, както за да предоставим нашия опит, нашето „ноу-хау“, така и за да осигурим необходимото финансиране за избраните по проекта участници“, каза главният изпълнителен директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова.

Тя припомни, че международната група Eurobank, част от която е „Пощенска банка“, има вече натрупан опит с подобни проекти за подпомагане на малки и средни предприятия. 

„Видяхме над 400 компании, които участваха, като много от тях пораснаха, а някои станаха наистина големи“, припомни директорът на „Пощенска банка“ и обобщи, че институцията разполага с пълната палитра инструменти, които да направят един бизнес успешен.

Според нея идеята на проекта е компаниите да развият система от корпоративни правила, необходими за глобален растеж на една фирма.

Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria обясни, че глобалната организация оперира от над 20 години. Целта, която си поставя е да селектира и намери предприемачите, които имат амбицията и възможностите чрез бизнесмодела си да послужат за вдъхновение и източник на допълнителни ресурси за следващото поколение предприемачи.

"По този начин да се постигне един лавинообразен ефект в цялостната икономика. Това е и нашата задача в България, която ние изпълняваме от над три години", каза Василев.

Той разказа, че идеята да стартира Dare to Scale идва естествено:

"В ежедневната си работа сме фокусирани върху много конкретен сегмент - компаниите, които вече са преминали етапа на началното си развитие"

Тези фирми вече имали установен бизнес модел, чийто мащаб предстои да расте.

"За това ние помагаме с глобалните ресурси на организацията", каза Василев.

Обясни, че с колегите му си дали сметка, че има ресурси и организации, които подкрепят компаниите на етап идея, от друга страна - Endeavor стои от другия край при работата с по-зрелите компании. Така се оказва, че липсва мостът между тези два етапа - подкрепата за компанииите, от която имат нужда във фазата на ранния им растеж.

"На база на световния опит и ресурси на Endeavor ние вярваме, че ще спомогнем за израстването на участниците в програмата, а с това и за развитието на цялостната икономическа среда в нашата страна. Благодарим за доверието на нашите партньори и съмишленици, с чиято ключова подкрепа успяхме да реализираме този проект”, обясни Василев.

Според Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на "Скейл Фокус" България има огромен иновационен потенциал.

"Работили успешно с много стартиращи компании, за които сме не само софтуерен партньор, но и ментор за техния цялостен растеж и структуриране на бизнеса. Научихме се как чрез много и целенасочена работа, да излезем успешно на чужди пазари и разширим бизнеса си. Отворени сме да споделим успешния ни модел и да помагаме на други български компании да направят същото. Радваме се, че имаме възможността да подкрепим тази програма, защото вярваме, че в България има огромен човешки и иновационен потенциал", обясни той.

"Пътят на опита е най-труден, а на подражанието най-лесен. Затова съм сигурен, че хората с опит тук ще посочат правилната пътека, която да отведе компаниите-участници към неминуем успех. Държавата в лицето на ИАНМСП винаги е готова да подаде ръка на подобни инициативи, които освен всичко останало изграждат здрава екосистема в контекста на социално-икономическото партньорство.”, коментира Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.