Мобилните мрежи от пето поколение, като важна част от инфраструктурата на дигиталната икономика и общество, със сигурност ще окажат дълбоко влияние върху потреблението и производството, каза вчера говорителят на Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай Уън Ку на пресконференция на пресслужбата на Държавния съвет, предава bulgarian.cri.cn.

През март тази година в Шанхай бе реализиран първият телефонен разговор с 5G мрежа. В тази връзка Уън Ку каза, че това е само малка крачка към ерата на 5G. „Доброто прилагане на 5G мрежата в дългосрочен план е важен въпрос", добави той. Телекомуникационните компании, производителите на мобилни телефони и съответните индустрии трябва да предложат приложения, които отговарят на търсенето на пазара и се приемат бързо от потребителите. Към момента 4G приложенията са много, например за велосипеди за споделяне, за мобилно плащане и т.н. В бъдеще 5G приложенията в тези сфери ще се увеличават бързо.

В обществения живот 5G ще предостави видео с ултра-висока резолюция, ново поколение социални мрежи и онлайн игри. Всичко това ще насърчи обновяването на начините за общуване между хората. Чрез виртуалната реалност зрителите ще имат чувството, че са в концертната зала или на стадиона, когато гледат онлайн предавания.

В сферата на производството се очаква 5G технологиите да бъдат внедрени в автомобилостроенето, каза още Уън Ку.