Шофьорите да бъдат търпеливи и да предвидят повече време за път в тези участъци, съветват от пътната агенция

На 29 април от 14 до 20 ч ще се спират тировете по всички магистрали и първокласни пътища

Тези, които ще пътуват за празниците, ще трябва да се въоръжат с търпение - и на двете основни магистрали има ремонти, в чиито участъци се образуват тапи при интензивен трафик.

Поради по-ниската скорост на движение на тези места шофьорите трябва да предвидят повече време за пътуване. Заради строителните работи и въведените временни организации пътната агенция съветва да се използват и алтернативни маршрути.

На “Тракия” се работи по платното за Бургас на виадуктите при 13-и, 15-и и 20-и километър и над река Елшишка при 89-и км на магистралата.

За да се избегне отсечката над реката, шофьорите

могат да ползват

алтернативни

маршрути

От Агенция “Пътна инфраструктура” съветват да се мине през пътен възел “Церово” на “Тракия” по пътя Виноградец–Карабунар–Злокучене–Септември. След това се продължава по отсечката Лозен–Звъничево–Пазарджик. Към аутобана шофьорите може да се върнат през пътен възел “Пазарджик” или “Цалапица”. Алтернатива е и отсечката от пътен възел “Калугерово” към Динката – Драгор до пътен възел “Пазарджик”.

Алтернативен маршрут в посока Бургас е подбалканският път в посока Монтана и Видин и проходът “Петрохан” и Искърското дефиле.

От АПИ съобщиха, че ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на двете магистрали от 10 ч на 25 април до 10 ч на Великден - 28 април. Целта на временната организация на движение е да се улесни придвижването и да се повиши безопасността на пътуващите.

От 10 ч на 28 април до 10 ч във вторник - 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна.

На “Хемус” на територията на Софийска област се

ремонтират

виадуктите на

четири места,

както и тръбата

за София на

тунел “Витиня”

В него движението се осъществява двупосочно в обновената тръба за Варна.

В участъците при 19-и км, където е виадукт “Потоп”, и при 36-и и 37-и км, където е виадукт “Коренишки дол”, от 10 ч на 25 април до 10 ч в неделя - 28 април, ще има две ленти в посока Варна и една за София. От 10 ч в неделя - 28 април, до 10 ч на 30 април - съответно две ленти за София и една за Варна.

На виадукта при 51-и километър трафикът преминава двупосочно в платното за София.

Две ленти в посока Бургас и Варна в участъците с ремонт на “Тракия” и “Хемус” ще има и при следващите три почивни дни за Гергьовден. В края на празниците съответно ще има две ленти към София и една за Бургас и Варна.

Традиционно се въвежда и временна организация на трафика през Владая. Влизащите в София на 29 април ще ползват две ленти, алтернатива е магистрала “Люлин”.

“Целта е по-лесно придвижване в пиковите дни и часове в участъците с ремонт на двете магистрали.

Обновяването на

съоръженията,

изграждани

преди повече

от 30 години, е

наложително

и трябва да бъде направено, за да се пътува след това много по-удобно и безопасно”, обясниха от АПИ.

На 29 април от 14 до 20 ч ще се спират тировете по всички магистрали и първокласни пътища, добавят от АПИ.

Ще бъдат отбивани камионите, които се движат по отсечката от Благоевград до Кулата, от пътен възел “Коритна” до Велико Търново и Шумен. Тирове няма да се допускат и на първокласния път Русе - Велико Търново, както и от Калотина до София и по околовръстния път на столицата.

Ограничението важи и за морските отсечки Варна - Бургас и Бургас - Царево.