НАП започна проверка на хора без доходи, купували скъпи часовници и битова техника за над 30 000 лева

Броени часове остават за деклариране на личните доходи на физическите лица, получени през 2018 г., и за плащането на данъците върху тях. Тазгодишната кампания приключва в края на първия работен ден след великденските празници - вторник, 30 април.

Тази година за последен път НАП ще приема хартиени декларации, които са попълнени на ръка и са подадени в офисите на агенцията или са пратени по пощата. Онези, които са избрали пращане по пощата, трябва да знаят, че НАП приема декларации с клеймо от станцията на изпращането най-късно от 30 април 2019 г.

Догодина подаването на данъчни декларации ще бъде възможно само по електронен път. То и сега е достъпно - с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код, който се получава от самата НАП. По този начин вече се подават около половината от данъчните декларации.

Новост тази година е, че физическите лица могат да проверят чрез своя персонален идентификационен код на сайта на агенцията какви пари са декларирали, че са им платили юридически лица, регистрирани в България. Друга новост е, че при попълване на данъчната декларация закръглянето трябва да се прави до лев, като така данъкът за довнасяне или сумата, която сме надвнесли, няма да завършват на стотинки.

Заради бързината мнозина днес ще предпочетат да попълнят данъчната декларация с баркод. Възможност за това дава сайтът на НАП. Декларацията с баркод е автоматизиран файл, който се сваля на компютъра, попълва се и той сам смята данъка, като накрая генерира баркод с данните. Полученият файл обаче трябва да се принтира и да се занесе в офиса на НАП или да се прати по пощата.

Днес е и крайният срок за плащане на данъка. Когато данъчната декларация показва, че гражданинът има сума за довнасяне, това може да се направи по електронен път, като крайният срок е 24 ч на 30 април.

НАП започва проверка на около 400 българи, които са пазарували скъпи стоки, без да са декларирали никакви доходи и да са подавали данъчни декларации. Това съобщи пред Би Ти Ви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че става дума най-вече за часовници, бижута и битова електроника на стойност над 30 хил. лв.

При засичането на информацията за доходите и за харчовете хората са били привиквани в НАП. Обикновено те се оправдавали, че парите са им давани от роднини, приятели, любовници или близки.

“Проверките не вменяват априорно вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но диспропорцията - нула лева доход и относително висок разход, трябва да бъде обяснена”, каза Бъчваров.