За да се постигне диверсификация на източниците на доставки на природен газ, България трябва да има изградени интерконектори със съседните си страни. Това каза енергийният експерт Ясен Иванов от "Булгартрансгаз" по време на международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Кръглата маса днес е на тема "Свободен пазар на природен газ в глобални и регионални перспективи - предизвикателства?". Той изтъкна, че изграждането на нужната инфраструктура ще осигури и работата на газовия хъб "Балкан".

Ясен Иванов посочи, че междусистемната газова връзка с Румъния /IBR/ е факт от 2016 г. Минималният капацитет на природен газ по тази връзка е 0,5 млрд. куб. метра годишно. На румънска територия трябва само да бъде изградена компресорна станция, за да се осигури високото налягане и ще обезпечи потока на природен газ от Румъния към България.

Интерконекторът на България със Сърбия трябва да заработи през май 2022 г. Минималният капацитет на проекта е 1,8 млрд. метра годишно. В рамките на проекта са планирани нови входни точки, добави експертът от "Булгартрансгаз".

Друг важен проект е интерконекторът на България с Гърция, коментира Иванов. През този маршрут ще може да се пренася и втечнен природен газ, допълни той. Освен това "Булгартрансгаз" работи по споразумение за увеличаване на капацитета на природен газ от Турция към България. "Така ще имаме допълнителен достъп до нови източници на доставки", добави Ясен Иванов.

Южният газов коридор е нов огромен маршрут, който ще способства за диверсификацията на газовия природен газ, заяви Иванов. Според него втечненият природен газ е нов източник, който ще повиши както конкурентоспособността, така и сигурността.