Рязък спад на разрешителните през първото тримесечие, но на годишна база ръстът е над 7%

Традиционният за началото на годината спад на новото строителство тази година е малко по-рязък от обичайното, показват публикуваните в петък данни на НСИ. Но на годишна база има ръст и в броя на разрешителните за строеж на нови жилищни и административни сгради, а също и на започнатото строителство, показват данните.

Обикновено през първото тримесечие местните власти издават с 5 до 8% по-малко разрешителни за строеж в сравнение с последното тримесечие на предходната година. Тази година спадът спрямо предишното тримесечие е доста по-голям - с 15,6% на броя на сградите и с цели 33% на броя на жилищата в тях. При разрешителните за административни сгради броят също пада необичайно много - с 15,2%.

В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. обаче издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,3%, броят на жилищата в тях - с 25,4%, а разгърнатата застроена площ- с 26,6%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради също нараства - със 7,7%, при това тяхната разгърната застроена площ е със 103,6% повече, отколкото година по-рано.

Сред градовете, в които общините издават разрешителни за строеж на най-много жилища през първото тримесечие на 2019 г., неочаквано се нарежда и Кърджали, където предстои да се строят 600 жилища. Обикновено челото на тази класация се води от шестте големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе, но този път Кърджали изпреварва Варна, в която са издадени разрешителни за 582 жилища.

При огласяването на демографските данни за 2018 г. се оказа, че Кърджали е единствената област в страната извън столицата, в която има нарастване на населението - с 1,2%. През 2017 г. област Кърджали също бе единствената извън столицата, в която имаше прираст на населението, но по-малък - 0,2%.

В Кърджали ръстът на строителството се дължи почти изключително на жилищните сгради и жилищата, тъй като по брой на издадени разрешителни за административни и други видове сгради областта има далеч по-скромни резултати.

Двете области, в които се строи най-малко в началото на 2019 г., са Ямбол и Габрово. В Габрово за първото тримесечие на годината са издадени разрешителни само за 10 жилища, а в Ямбол - само за 8.

През първото тримесечие на 2019 г. строителните предприемачи в страната са започнали да строят 871 жилищни сгради с 4481 жилища в тях с 625 846 квадратни метра площ. На годишна база площта на това ново жилищно строителство е с 31,4% повече, а броят на сградите - с 20,5%.

В сравнение със започнатите в месеците между януари и март 2018 г. нови административни сгради сега те са с 5,6% по-малко, но площта им е с 35,9% повече.