Те вече са 108,2 млрд. лв., а икономиката произведе 107,9 млрд. през миналата година

За първите три месеца на 2019 г. 25-те банки, които работят у нас, са увеличили активите си с 2,7 млрд. лв. и вече управляват 108,2 млрд., отчете през миналата седмица БНБ. Това е повече от БВП за миналата година, който е под 108 млрд. лв. Не изостава от планирания в бюджета за тази година от 116,4 млрд. лв.

Данните показват, че банките управляват активи колкото цялата икономика. На първо място това означава, че банковата система е стабилна. Този факт се потвърждава и от ръста на депозитите, които нарастват през тримесечието с 1,8 млрд. лв. до 91,5 млрд. лв. Ръст има при всички сектори - домакинства, кредитни институции, други финансови предприятия, държавното управление и нефинансовите предприятия.

Косвен индикатор за банкова стабилност е и стойността на необслужваните кредити, която към същата дата е 6,71 млрд. лв. Това означава, че е налице, макар и леко, намаление спрямо края на миналата година, когато те бяха 6,79 млрд. лв. Делът на лошите кредити е 7,4%. Стабилността на банковата система на свой ред е индикатор и за стабилността на цялата икономика. 

Но тъй като акумулираните депозити всъщност са пасиви за банките, тъй като те са дължими и трябва да плащат лихва за тях, ръстът на активите идва основно от съживеното кредитиране. Това отчитат и експертите на централната банка, които посочват кредитите и авансите като основен фактор за активите на банките.

Данните на централната банка категорично доказват тази констатация - те са нараснали с 2 млрд. евро за тримесечието, което означава ръст от 2,2%.

С най-голям принос са евтините ипотеки - средните лихви и годишният процент на разходите при тях продължават да намаляват и през тази година. Към края на март жилищните кредити са 10,76 млрд. лв., а ръстът им на годишна база е 11,5%.

Тримесечното увеличение на привлечените средства в условията на ниски лихвени проценти намира отражение върху нивото на съотношението кредити към депозити. Предизвикателство за кредитните институции в тези условия представлява продължаващото увеличаване на дела на активите с по-висока степен на риск и по-ниска ликвидност, предупреждават обаче от централната банка. За да не се проявят негативни ефекти от нарастване на “опасни активи”, от БНБ наскоро увеличиха размера на антицикличния буфер и така за тази година той се движи в интервала от 0,25 до 0,75%, а през 2020 г. ще бъде от 0,5 до 1%.

Не на последно място увеличените активи показват, че банките продължават да разширяват своите инвестиции - главно в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия. Което на свой ред се отразява положително както върху количеството, така и върху качеството на предлаганите на пазара банкови продукти.

Тъй като ръстът на активите зависи и от обема на кредитирането, нарастването при банките показва, че реалната икономика все повече разчита на финансиране от трезорите.