Управителят - с висше, два чужди езика и 5 г. стаж 

Хотел вече ще може да получи 5 звезди, дори да няма вана в банята. Това е едно от многото облекчения при категоризирането, които са предвидени в проект на нова наредба за хотелите и заведенията. Той заедно със 188-странично приложение с точните изисквания бяха пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

В действащите в момента изисквания за банята в 5-зведните хотели е записано, че задължително трябва да има мивка, вана и душ кабина. В проекта обаче освен мивка пише “вана или душ кабина”, т.е. собственикът може да избира. Това е отдавнашно искане на хотелиерския бранш, чиито представители много пъти повдигаха публично въпроса за задължителната вана, чиято хигиена според тях много трудно се поддържа, а и много клиенти избягват ползването ѝ.

По същество изискванията остават същите, но в детайли новата наредба дава повече възможности за избор - при подбора на мебелите и обзавеждането на хотелите, при оборудване на кухните и т.н.

Например за стаите в хотелите с 4 и 5 звезди досега се изискваше задължително нощно шкафче до всяко легло. В проекта пише “нощно шкафче или друг вид повърхност за оставяне на предмети до леглото” и пр.

Друга новост е, че във всички заведения, които искат категория, трябва да има всмукателна вентилация, каквито се инсталираха преди години за очистване на въздуха от тютюневия дим. Това изискване важи за всички видове заведения - ресторанти, заведения за бързо хранене, кафенета, сладкарници, барове, и то независимо колко звезди искат да имат.

Браншът отдавна настоява за снижаване на изискванията към образованието и квалификацията на персонала на хотелите. В проекта тези изисквания са оставени валидни само за управителите, а не за целия ръководен състав.

Например за хотел с 5 звезди сега се изисква цялото ръководство да имат висше образование, да владеят по два чужди езика и да имат по 5 г. стаж по специалността. В проекта тези изисквания важат само за управителя.

Няколко браншови организации коментираха вчера пред “24 часа”, че готвят писмени становища и по всяка вероятност предстои публично обсъждане на проекта. Ако се приеме, новите критерии ще влязат в сила към края на летния сезон. След това собствениците на хотели и заведения ще имат 6-месечен срок да приведат дейността си към новите изисквания.

Въпреки прогнозите за спад приходите от нощувки пак с ръст

Въпреки прогнозите за спад на туристическите посещения в страната през 2019 г. през март тенденцията на увеличение на нощувките и съответно на ръст на приходите на хотелиерите продължават.

Общият брой на нощувките в хотелите в България през март 2019 г. е бил 873 800, което е с 4,9% повече от март 2018 г., показват данните на Националния статистически институт, разпространени в петък. Единствената разлика с предни години е, че по-голям ръст - 11,4%, се наблюдава в хотелите с 1 и 2 звезди. Досега тенденцията беше ръст да имат предимно по-висококатегорийните места за настаняване.

В хотелите с 4 и 5 звезди през март са направени 73,1% от нощувките на чужди граждани и 37% от нощувките на българи. Колкото по-ниска е категорията на хотела, толкова повече това съотношение се променя.

Чужденците, посещаващи България, правят по принцип по-дълъг престой в хотелите - средно по 2,4 нощувки, докато българите правят средно по 1,8 нощувки, показват данните.

Средната заетост на местата за настаняване у нас през март 2019 г. е била 24,9%, като се увеличава с 0,8 процентни пункта в сравнение с март 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 33,9%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 24%, и с 1 и 2 звезди - 16,1%.

Приходите от нощувки през март 2019 г. достигат 48,7 млн. лв., или са с 8,3% повече в сравнение с март 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите както от български граждани - с 13%, така и от чужди граждани - с 3,7%.