В Истанбул в големите заводи на "Мерцедес" надали се говори немски език от персонала и работниците. Това каза бившият ни посланик в Турция Стоян Сталев. Но все пак той не би нарекъл провокация изказването на турския посланик в Кърджали от края на миналата седмица. То е просто в духа на очакванията на инвеститора, смята дипломатът.

Не трябва да се оставя съмнения в дискриминация на работната ръка - и тези, които не говорят турски, трябва да имат достъп до този трудов пазар, каза Сталев. Естеството на работата в случая не е такова, че да изисква от обикновените работници да говорят турски, коментира още той евентуалната езикова дискриминация.

Днес посланикът е привикан в МВнР за обяснения. От турското посолство изразиха огорчение, че думите му са били извадени от контекста.

Привикването е равностойно на думите му - той не е поставил изисквания за задължително обучение на турски, думите му не са опит за намеса, просто не са подходящи, коментира още пред Би Ти Ви българският бивш посланик. Турция е държава с високо самочувствие, винаги се опитва да го покаже.. Два основни принципа има в дипломацията й - не се извинява и почти никога не изразява и благодарност към партньорите си. Смята, че й се дължи определено уважение и отговори на нейни претенции. Трябва да имаме това предвид и също да отстояваме интересите си, посочи още Сталев. Като цяло го правим, имаме добри работни отношения, обобщи той.