Десислава Танева - първата жена земеделски министър отново ще заеме поста. Това стана ясно днес след като премиерът Бойко Борисов внесе в парламента предложението за промяна в състава на Министерския съвет. Танева наследява поста от Румен Порожанов, който днес сутринта подаде оставката си като земеделски министър. 

Десислава Танева бе министър на земеделието и храните в периода от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. По това време тя успя да наложи таван на плащанията за едно земеделско стопанство. Нейна е заслугата за въвеждане на ред при правните основания за ползване на земята. 

Бе председател на Комисията по земеделието и горите в 41-ото НС от 29 юли 2009 до 14 март 2013 г.

От 10 май 2017 г. досега отново оглавява земеделската комисия в 44-ото НС. Член е на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Като депутат е вносител и съвносител на редица закони - за опазване на земеделските земи, за рибарството и аквакултурите, за водите и др.

Очакванията бяха, че тя ще се върне в кабинета "Борисов 3" на поста земеделски министър след като роди двете си близначки - Нелина и Паная. Дъщерите на Танева и кмета на Котел Коста Каранашев се родиха на 21 август. 

Танева работи до последно преди да роди.

“Добре, че парламентът излезе в почивка, иначе раждането можеше да започне по време на някое заседание на комисията”, шегуваха се депутати.

Работохолик, посветена на това, с което се занимава, от сутрин до вечер, така описват Танева повечето ѝ колеги и познати. 

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен.

През 1990 г. завършва ПМГ „Добри Чинтулов” в Сливен. През 1995 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство. През 2001 г. завършва специалност „Право” в Бургаския свободен университет.

От февруари 1995 г. до декември 1996 г. е икономист и управител в „Мелничен комплекс Сливен” ООД. На 23 г. започва работа в "Мел инвест холдинг" в Сливен, а две години по-късно става изпълнителен директор на холдинга, който инвестира в зърнобази, борси, туризъм, пивоварна индустрия.  Избрана е за Бизнес дама на 1998 г.

От учредяването на ГЕРБ е областен координатор за Сливен.

През 2007 г. Десислава Танева става първата жена председател на Общинския съвет на Сливен. През 2009 г. е избрана за депутат от Сливен.

Десислава Танева бе обявена за министър в първото правителство на премиера Бойко Борисов през 2009 г. Борисов обаче предпочете Мирослав Найденов. "Тя знае, може и един ден ще бъде министър", каза тогава премиерът. Причината бе бизнесът на Танева, която управляваше 61 фирми под шапката на "Мел инвест холдинг"

Десислава Танева в парламента м.г.
Десислава Танева в парламента м.г.