Президентът на САЩ Доналд Тръмп предрече във вторник, че следващата стъпка на Китай в търговската война ще бъде намаляване на лихвените проценти, настоявайки Федералният резерв да последва примера, тъй като това ще доведе до победа за САЩ, съобщава CNBC.

В туит, който е поредният за темата за търговския конфликт, президентът увеличи натиска си върху Фед с цел разхлабване на паричната политика, предаде investor.bg.

Тръмп заяви, че при понижение на лихвения процент от страна на Китай, ако Фед отговори със същия ход, това ще означава, че „играта свършва и ние печелим“.

Белият дом и Пекин стигнаха до задънена улица в продължаващите търговски преговори. Китай ще увеличи митата върху вносни стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара от 1 юни. Това решение беше взето в отговор на въвеждането на по-високи мита за китайския внос от края на миналата седмица. Китай заяви, че решението на САЩ застрашава интересите на двете страни и не отговаря на общите очаквания на международната общност.

Изявленията на Тръмп във вторник се случват на фона на нестабилност на пазара, породена от несигурността по отношение на посоката на преговорите, както и колко дълго могат да продължат те, преди да бъде взето решение.

Заедно с натиска към Китай Доналд Тръмп очевидно се опира на възможността на Фед да понижи лихвите. През 2018 г. централната банка повиши лихвените проценти четири пъти, като пазарите в момента оценяват възможността да има едно понижение през октомври.

Управителят на Федералния резерв за Минеаполис Нийл Кашкари коментира пред CNBC, че смята, че паричната политика засега е правилна.