Американските фондови индекси се намира в добър отскок в началото на търговията във вторник, тъй като инвеститорите подновиха покупките на силно поевтинелите ден по-рано акции на компании от технологичния и индустриалния сектори. Подкрепа за позитивния старт на Уолстрийт оказват относително оптимистичните коментари на президента Тръмп за бъдещия ход на търговските преговори с Китай, предава БНР.

Индексът DJIA нараства с близо 280 пункта (повишение с 1,12%), но след като в понеделник той се раздели с цели 617 пункта (спад от 2,4%) на фона на новата ескалация на търговска война между САЩ и Китай. Повод за тази ескалация дадоха увеличените в края на миналата седмица американски мита до 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, последвани от вчерашни контрамерки на властите в Пекин, изразяващи се в повишение на тарифите за вноса на стоки от САЩ за 60 млрд. долара до 25% в сила от 1-ви юни.

Подновените страхове, че тарифната война между Вашингтон и Пекин ще провокира по-нататъшно забавяне на глобалната икономика и по-слаби корпоративни резултати, доведоха в понеделник до спад и на индекса S&P500 с 2,4% (най-солиден спад от 3-ти януари насам), докато технологичният индекс Nasdaq Composite се раздели с цели 3,4% от стойността си, отбелязвайки най-драматични сесийни загуби в рамите на настоящата година.

Днес обаче и двата индекса също стартираха с добри повишения, като около 2 часа след началото на търговията на Уолстрийт индексът S&P500 нараства с 1,09%, а технологичният Nasdaq - с 1,28%.

Подкрепа за днешното възходящо движение оказва снощно изказване на президента Тръмп, в които той все пак изрази оптимизъм, че ще бъде постигнато търговско споразумение между САЩ и Китай, като, според него, това ще стане ясно в рамките на следващите три до четири седмици. Той също така посочи, че ще разговаря с китайския президент Си Цзинпин на срещата на Г-20 в Япония в края на юни. Американският президент подчерта, че все още не е взел решение дали да одобри въвеждането на високи мита от 25% и за останалия вноса на китайски стоки за над 300 млрд. долара.

Акциите на технологичните компании, които отбелязаха през предходната сесия на търговия най-силен спад от повече от четири месеца насам, поскъпват във вторник с около 1,55% благодарение на повишаващите се цени на акциите на Apple, Microsoft и на компаниите за производство на микрочипове. Именно акциите на тези компании бяха едни от най-агресивно разпродаваните в понеделник с оглед на факта, че голяма част от техните приходи се формират от бизнеса има в Китай.

Ръст с около малко 1,8% регистрират и акциите на индустриалните гиганти Boeing и Caterpillar, които също бяха обект на много силно поевтиняване през вчерашната търговия.