l Премиерът ядосан, че зам.-шефката на фонд “Земеделие” още е на работа, поиска и получи оставката на Румен Порожанов

l Той пък обяви, че се оттегля, защото не иска атаката срещу него да засегне правителството

Десислава Танева ще е новият министър на земеделието, храните и горите. Това стана ясно във вторник, след като премиерът Бойко Борисов изпрати в деловодството на парламента предложението за промяна в състава на Министерския съвет. Това се случи малко след като Борисов получи оставката на досегашния земеделски министър Румен Порожанов

“Tова, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник-шефа на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефон беше на един от сайтовете на къща за гости, да бъде отстраненa, се оказа, че към днешна дата е на работа”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че

няма да търпи

хора, които искат

да пазят някого

Порожанов обяснил оставането на Мизова на поста с това, че бордът на фонда не се е събрал, за да гласува нейното освобождаване.

“Още миналия петък казах, че всичко това трябва да приключи, и то бързо. Хората не могат да имат съмнения”, заяви Борисов и добави, че всеки, за когото се установи, че е построил къща за гости, а я е ползвал като вила, ще върне парите до стотинка. “Нарушителите или там, където има нарушения, да бъдат изправяни пред закона. Това правим към ден днешен”, заяви Борисов.

И допълни, че желаещи за министри има, което стана час преди да внесе кандидатурата на Десислава Танева в парламента.

Самият Порожанов заяви, че подава оставката си, защото не желае атаката срещу него да влияе върху правителството. Смятам, че

положих всички

усилия работата

в едно от

най-големите

като обхват

министерства да

върви успешно,

заяви Порожанов.

Според него в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение.

“Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки”, коментира бившият вече министър.

Той припомни, че министерството е изнесло “изключително успешно председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - общата селскостопанска политика след 2020 г.”.

Добави също, че в периода активно е поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент.

“Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси”, заяви Порожанов.

В интервю за “24 часа” той обясни, че има усещането за целенасочени опити за оставката му.

“Нормално е, няма как да го няма това усещане - то е в цялата държава. Това усещане го имам от първия ден, в който съм тук. Така че ако този, който ми е предложил да съм на този пост, прецени, че не си върша добре работата, не се свеня да подавам оставка. Правил съм го вече два пъти, обясни тогава Порожанов.

Оставката му идва и след проверка, разпоредена от прокуратурата, на всички проекти за къщи за гости, направени с европари. През миналата седмица името на Порожанов бе замесено в скандал с имуществената му декларация. Оказа се, че тя е публикувана в непълен вариант от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

На мястото на

Порожанов идва

безспорен

експерт в

земеделието,

каквато е Десислава Танева. При това тя става министър за втори път. Бе на този пост и във второто правителство на Борисов в периода от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. Очакванията бяха да се върне на поста и в кабинета “Борисов 3”.

През август 2017 г. Танева роди близначките Нелина и Паная. Баща им е кметът на Котел Коста Каранашев. Двамата имат дългогодишна връзка. Близки до Танева припомнят, че тъкмо покрай партийните дела в Сливенско се зародила любовта между областната лидерка на ГЕРБ и сегашния кмет на Котел.

Танева бе на работното си място в Народното събрание до последно, преди да роди.

“Добре, че парламентът излезе в почивка, иначе раждането можеше да започне по време на някое заседание на комисията”, шегуваха се депутати.

Работохолик, посветена на това, с което се занимава от сутрин до вечер - така описват Танева повечето ѝ колеги и познати.

Докато била министър на земеделието, нямало фермер, който да е поискал среща с нея и да не я е получил, за да си разкаже проблемите. Тя

познава почти

всички

земеделци,

защото не само се е срещала с тях в министерството, но е била и на място, казват хора, които са работили с нея.

Десислава Танева бе обявена за министър в първото правителство на премиера Бойко Борисов през 2009 г. Борисов обаче назначи Мирослав Найденов. “Тя знае, може и един ден ще бъде министър”, каза тогава премиерът.