Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници, който е пред Министерския съвет, е неаргументиран, каза Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание.

По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони. В последствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.

Министърът на енергетиката добави, че при извършен одит от Европейската сметна палата е било констатирано двойно финансиране и са били дадени указания за предприемане на съответните мерки. В противен случай не е имало как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма. Заради това е била направена промяната в Закона за енергетиката през 2015 г. и това неоснователно субсидиране е било преодоляно. През 2016 г. е била нотифицирана и държавната помощ за възобновяемите енергийни източници в България и тя е била приета с тази мярка. По този начин този тип производители на ток са получи такава цена, която съответства на разходите, които те са извършили. В последствие тази промяна в Закона за енергетиката е била обжалвана пред Конституционния съд, който е решил, че промяната е напълно закономерна и става въпрос за свръхсубсидиране на този тип производители, допълни министър Петкова.

Енергийният министър уточни, че протестиращите имали претенции и към промяна в директива от края на 2018 г., защото те смятали, че промяната засяга тях. Петкова обаче изтъкна, че това не е вярно, защото няма връзка със свръх субсидирането, които в годините назад са получили този тип производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

"Този протест е абсолютно неаргументиран и това са теми, които ние сме обсъждали и се надявам колегите да си припомнят какво сме разговаряли през годините и как са се развили събитията", завърши Теменужка Петкова.